Student vill börja svara
Sök:

Student vill börja svara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Studenttjej

ställde för sedan frågan: Student vill börja svara

Hej!

Jag är en tjej på 20 år som studerar första året på min 3-åriga universitetsutbildning. Jag har sparat en hel del under åren då jag jobbat flera somrar och fått ihop en summa som jag sparar på ett bankonto. Jag har under en längre tid velat hitta ett bättre sätt för mitt sparande eftersom ett bankkonto inte ger särskilt mycket ränta men har inte kommit igång eftersom jag är orolig för att jag gör något dumt eller att jag inte kan tillräckligt om fond-och aktiesparande. Jag har nu börjat lyssa på rikatillsammans-podden som jag tycker är väldigt bra och inspirerande och som lärt mig mycket, men jag har fortfarande några frågor om hur jag bör tänka när jag startar upp mitt sparande.

 

Men först lite mer info om mig för att förstå min situation:

  • Jag tar fullt studielån, trots att jag bara använder ca 5000 av 10000 kr varje månad, eftersom räntan är så låg att jag skulle kunna tjäna på att spara dem på ett ställe med högre ränta.
  • Jag vill spara på ett säkert sätt så att jag slipper oroa mig hela tiden för att pengarna ska försvinna.
  • Jag tycker det är intressant att lära mig om sparande men vill inte lägga jättemycket tid på det.
  • Jag kommer troligtvis inte behöva jättemycket pengar under de kommande 2 åren eftersom jag studerar. Det är främst resor jag kan tänka mig vilja ha en buffert till. Inom kommande 5-10 år kan jag vilja använda pengar för att köpa ett boende/bil osv.

Mina frågor:

  • Hur stor andel av pengarna borde jag spara i buffert/försiktigt sparande (under 3 år)/ balanserat sparande (3-5 år) och framtid (5-10 år)?
  • Är det smartare att börja månadsspara bara eller att sätta in en stor summa pengar först i varje sparportfölj

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kul att du har hittat till sparandets värld!

Aktier och fonder är förenat med hög risk, men det har överlägset varit det som gett mest avkastning historiskt.

Till dina frågor:

  • Jag tycker att du ska lyssna på avsnittet om ”Fyra-hinkar-strategin”, det kommer nog få dig att förstå hur du ska placera i dom olika ”hinkarna”. https://www.youtube.com/watch?v=EfHZd58cS_s
  • Att sätta in allt på en gång är förenat med hög risk att träffa av fel, därför förespråkar jag att sprida ut det över en längre tid, då är månadsspara ett väldigt bra alternativ! Jan har även här gjort ett avsnitt om just detta: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Återkom om du har några fler frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-16 klockan 20:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂