Student
Sök:

Student

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Student

Hej

Vill först tacka för en lärorik blogg och ett fint community.

Jag är en 21 årig student som jobbar vid sidan. Kommer studera i cirka 5,5 år till och planerar att lägga undan cirka 2000 i månaden för att investeras på Lysa. Jag har däremot två saker som jag grubblar på:

 1. Har för tillfället cirka 300 000 i fonder som släktingar startat för 20 år sedan, vilket jag är otroligt tacksam över. Dessa är utspridda på fyra olika fonder på tre banker, swedbank, sparbanken och SEB. (Alltså väldigt rörigt att hålla koll på). Är det dumt att sälja av och investera i tex Avanza indexfond? Min sparhorisont ligger på minst 10 år.
 2. Hur bör jag tänka med buffert? Jag har för tillfället 35 000 i SBAB samt 7000 på sparkontot. Vill investera en del av detta för att motverka inflationen.

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, jag kan rekommendera att du följer tre (fyra) konto principen. https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Då fyller du buffert (lågrisk) kontot till den storlek den ska vara, därefter mellanrisk kontot och så vidare. I Lysa så är mellanrisk 60/40 aktier/räntor och högrisk 90/10.

Buffert kan inte motverka inflation. Var tionde år kan man öka bufferten, när den är fylld, med 20% så håller man ikapp inflationen. Den egentliga frågan jag tror du vill ställa är hur stor din buffert ska vara. Pengar som investeras ska aldrig anses vara buffertpengar på grund utav risken (volatiliteten) på kort sikt.

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Har kollat mycket på fyra hinkar principen. Det jag funderar på är om jag bör sälja mina nuvarande fonder och skapa ett mellanriskskonto. Eller bör jag låta dem vara?

  Jag har varit på bankers ”drop in” och pratat med folk i telefon om detta men det känns som att de är stressade, partiska och inte vet helt vad de snackar om.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  anna
 2. Vit pil

  Hej Anna!

  Banker är självklart partiska, det är oss kunder som tjänar pengar på.
  Kolla in Jans portföljer:
  ”Globala Barnportföljen”
  ”Nybörjarportföljen”

  Tycker absolut att du ska ha ditt sparande på antingen Avanza, Nordnet eller Lysa (om du inte vill göra en portfölj själv).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag hade rekommenderat att njuta av studentlivet för det var den bästa tiden i mitt liv. Har vänner för livet.

Kombinera sparande och ta vara på tiden. Pengar kan du få mer av i framtiden 😁

Mvh

Philip S

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Bra poäng! Jag jobbar däremot på vardagar (när jag inte har skola) på ett jobb som jag älskar. Så jag har tid för roliga grejer också :-)

  Jag tycker verkligen att min tid är viktigare än pengar, men tänker att jag som 20-åring kan göra lite smarta val nu som gynnar mig i framtiden!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-21 klockan 18:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.