Studera utomlands utan CSN
Sök:

Studera utomlands utan CSN

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Studera utomlands utan CSN

Hej!

Kommer i höst flytta utomlands för att studera, dessvärre är inte skolan CSN berättigad. Med denna bakgrund kommer jag antagligen gå back mycket i budgeten under denna period. Efter att ha läst ”Rich Dad, Poor Dad”, tack Jan för den rekommendationen, så tar det emot att enbart använda av mitt sparade kapital.

Jag har sparat under en längre tid så att jag kommer klara mig, frågan är egentligen om det finns någon annan lösning som jag inte tänker på. Finns det något annat sätt än att enbart använda av sitt sparade kapital?

Min andra fråga rör investeringar under denna tid. Förhoppningsvis kommer jag lyckas få ett sidojobb för att åtminstone parera lite av utgifterna men med tanke på terminsavgifter, boende och levnadskostnader finns det ju inte en chans i världen att jag kommer gå plus. Hur skall man då tänka gällande investeringar? Lägga allt det på hyllan känns sådär med tanke på att jag vet hur stor skillnad ett par år kan göra med tanke på ”ränta på ränta effekten”.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Utan att veta detaljer om vad du ska studera (vilken nivå, inriktning, ålder etc) så tänker jag spontant på stipendium. Det kan finnas speciella stipendium för just den inriktning du läser (finns t.ex. specifikt för musik, språk, natur etc) eller något av de som finns för utlandsstudenter. En lista på sådana du kan söka är denna:
https://www.utlandsstudier.se/artiklar/stipendier-for-utlandsstudier

Gällande sparande under studietiden så kan jag som själv studerat (dock i Sverige) komma med lite tankar. Jag har haft CSN+jobbat extra, inkomst på ca 14 000 efter skatt) samt en hög hyra då jag bor i Sthlm som ätit upp mycket på inkomsten. Mitt prio ett har varit en trygg buffert, så man klarar sig om något oväntat skulle hända. När den finns så har jag sparat mer aktivt på börsen (både aktier och fonder.) Det har inte varit några stora summor jag kunnat lägga på börsen men känns viktigt att hålla igång sparandet. Oavsett om det är 100 eller 10 000kr i månaden så gör det skillnad i sparandet på sikt.

Rekommenderar denna artikel om ”fyra-hinkar-strategin” om hur man ska tänka kring prioritering av sparandet.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Sist men inte minst kan det vara intressant för dig att kika på 4-procentsregeln kring att ta ut och leva på sitt sparande som du nu tänkt göra i och med studier. Du kan söka på det namnet och även läsa denna artikel där det nämnd. Kort sagt så är målet med den tumregeln att du inte ska minska på ditt kapital över tid trots att du tar ut pengar.

Hur mycket pengar kan jag varje år ta ut från portföljen?

Stort lycka till med både studier och sparandet!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-03 klockan 14:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.