Studielån
Sök:

Studielån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Studielån

Hej Jag kommer i Juni ta examen efter tre års studerande. Jag har räknat på att jag kommer ha 150 000kr i studielån som jag inte har spenderat då jag bott hemma. Framtiden är ännu ganska oklar avseende köpa lägenhet. Jag har fått ett fast arbete direkt efter min examen. Får jag gissa kommer det iaf dröja ett år innan jag flyttar hemifrån efter examen. Hur jag ska tänka kring studielånet, investera, låta ligga, betala av snabbt eller långsamt?

Mvh student

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

150,000 kr är inte så mycket i lån men…att vara skuldfri är en befriande känsla.

Bo kvar hos mamma ett tag till och betala av lånet tycker jag. :-)

Nu när räntorna är låga kan det nog vara frestande att investera lånade pengar.

Kanske smart enligt en del men jag tycker personligen inte att man ska investera pengar som inte är ens egna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En viktig investering är att skapa det sociala nätverket. Det är lättare att ha jobb när man har ett nätverket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Räntan på studielånet är 0,16%. Kan du göra investeringar med högre avkastning än så? Alldeles säkert. Hur myckrtavkastningdu kanfå beror på hur dtor risk du är beredd att ta på dig, framförallt risken att förlora pengar på kort sikt. Dina alternativ är allt från trygga sparkonton med insättningsgaranti (ca 1% ränta), räntefonder som kangå back på kort sikt men osannolikt på långsikt (ca 1,5% ränta), högräntefonder som kan gå back mer (men kan ge kanske 3% ränta), upp till aktiefonder som kan ge dig 5-10% avkastning.

Om du tror på att man tjänar pengar på aktiemarknaden, då är studielånen en guldgruva. Men även om du tar en mindre risk på ett sparkonto så får du ca 1500 kr ränta per år, till en kostnad av 240 kr. Vem tackar nej till det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast du utgår ifrån att räntan alltid kommer vara nära noll.

  När räntorna börjar stiga, vilket är normalt, är det ju inte säkert att du får en avkastning som är högre än rådande räntor. Då är det inte kul att sitta med en negativ hävstångseffekt.

  Som sagt, 150k är inte väldigt mycket pengar, men principen är ju densamma. Faran är ju också att man passerar en mental spärr som gör att man i framtiden kanske agerar mer riskfyllt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Så hur skulle en investering med lägre risk kunna se ut? 80 i räntefonder och 20 % global index fond tex?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 3. Vit pil

  Nej, John, jag utgår från att man kan betala tillbaka CSN-lånet om räntan blir högre än den förväntade avkastningen. Vilket den i och för sig aldrig kommer bli så länge staten subventionerar lånet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-08 klockan 14:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.