Studielån eller inte?
Sök:

Studielån eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Susanne

Den här artikeln publicerades 2017-08-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Studielån eller inte?

Hej!

Jag undrar om det är bättre att ta studielån eller använda sparade pengar istället?

Vår son kommer att studera 5 år och från början var tanken att låna så lite som möjligt och istället använda sparade pengar tillsammans med studiebidragsdelen. Men frågan är om det är bättre att ta fullt studielån och spara det egna kapitalet till ev. framtida kontantinsats till lght/husköp? Eller är det svårare att få lån när du sitter med en stor studieskuld som ska betalas av med 4% av bruttoinkomsten?

Eller kan man till och med låna fullt och försöka placera dem smart? Hjälp oss att tänka : )

Hälsningar

Susanne

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Susanne,

Jag skrev en artikel på ämnet för ett tag sedan:

Återkom om det inte svarar på din fråga. :-)

Hälsningar,
Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Susanne!

Jag förstår din fråga. Jag och sonens pappa har också varit där.

Det viktigaste för oss var att ge sonen valfrihet efter studietiden. Då vi har god ekonomi löste vi det genom köp av en bostadsrätt som han fick 20% av. Det blir då ingen andrahandsupplåtelse. Han hyr nu ut ett rum i lägenhet och tar maximalt studielån och bidrag. Han betalar månadsavgiften och amorterar sina 20 % till oss med överskottet (som motsvarar den månatliga lånedelen). En form av tvångssparande kan man säga.

När han studerat klart om två år äger han 20% av lägenheten och kan antingen lösa ut oss då han har till kontantinsatsen (minst 15% av bostadens värde) och bo kvar eller så säljer vi lägenheten. Han kan då välja en annan bostadsrätt eller få kontanta tillgångar som han kan spara/ investera eller betala tillbaka sitt studielån. Jag skulle dock avråda honom från det sistnämnda. Han lånar till en mycket förmånlig ränta idag. Jag kan tillägga att värdeökningen på bostadsrätten, som varit 57% de fyra senaste åren, tillfaller oss efter ägarandel. En god investering således.

Ett annat alternativ som vi också övervägde var att låta honom bo kvar hemma, ta maximalt studielån och studiebidrag och betala oss för hyra och mat motsvarande studielånet. Vi skulle då investera medlen för hans räkning och ge tillbaka dem till honom som en examenspresent med samma valfrihet som ovan.
Detta kanske inte helt svarar på din fråga men är exempel på hur man som förälder kan hjälpa sina barn om man har ekonomiska möjligheter.

För att återgå till din direkta frågeställning skulle jag låta honom leva på sina sparade pengar men ändå ta maximalt studiemedel och investera dessa med medel-låg risk. Fördelen är då att han har tillgängligt kapital när han studerat färdigt med den valfrihet det ger honom. Han kan ju alltid välja att betala tillbaka studielånet om han absolut vill det.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Lizz

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilket bra svar! Tack Lizz.

  (jag älskar att jag kan lära mig lika mycket som alla andra på bloggen. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-01 klockan 22:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.