Styra upp sparande (till hus) nybörjare
Sök:

Styra upp sparande (till hus) nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nord

ställde för sedan frågan: Styra upp sparande (till hus) nybörjare

Hej,

såhär ser mitt sparande ut idag som nybörjare, inte haft direkt koll på detta kan jag påstå. Flera fonder har jag ärvt och sparkonton . Idag sparar jag 1500/mån i robur transfer 90. 200/mån i futura.

100k i Nordea futura (utveckling 101%)

120k vanligt sparkonto

35k HSB bosparkonto

80k i pensionssparande (är låsta)

40k robur transfer 90, 94% aktier, 6 %ränteplac (tänkt som pensionssparande, utveckling 4,5 %)

27k jak bank baskonto

 

I stort sett Det mesta förutom pensionssparande är tänkt att kunnas användas som insats till hus någon gång. Vi skulle gärna flytta till hus inom 5 år.

Min tanke är nu att styra bättre sparande för en kontantinsats till ett hus.

En tanke är att placera en stor del av de pengar som ligger på sparkonton men då med en kortare sparhorisont på cirka 5år. Är det värt att göra detta i tex nybörjare fondportfölj som beskrivs på denna sida?

Även fundering på att göra mig av med robur transfer 90 och köra in det sparandet i fondportföljen?

Tänker kunna spara kanske 3000-4000 per månad

Värt att veta är att Jag kommer även ärva 200k (tänkt för insats) nu till våren och min fru har väl sparat 200k till insats.

Jag är helt öppen för idéer och förslag! Vad tycker ni experter där ute?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att du ska lyssna på Jan och Caroline när dom pratar om ”Fyra-hinkar-strategin”.
Detta kommer ge dig en lite bättre uppfattning om hur du bör fördela ditt sparande mm.

Angående ditt sparande i transfer 90, så tycker jag att du ska sälja detta och bygga upp din egna portfölj med lägre avgifter. Eftersom detta ska vara ett pensionssparande och antar att du har en bra bit kvar dit, så ska det vara 100% aktiefonder för att få den bästa avkastningen.

Sedan ditt sparande till huset, eftersom ni har tänkt köpa hus om ca 5 år, så tycker jag att ni kan använda detta som en måttstock. För varje år ni kan avvara pengarna, så ska 10% ligga i aktiefonder. Så är det 5 år kvar så ska det vara 50% aktiefonder och 50% räntefonder, alltså en 50/50 portfölj.
Sedan när det har gått ett år och det endast är 4 år kvar, då ombalanserar ni portföljen till 40% aktiefonder och 60% räntefonder. 3 år kvar en 30/70 mm.

Detta kan du placeras i fonder som nämns i Nybörjarportföljen, men med en annan procentuell fördelning.

Hoppas detta har gjort dig lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-26 klockan 18:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.