Styrräntans påverkan på mitt sparande
Sök:

Styrräntans påverkan på mitt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Ödmark

ställde för sedan frågan: Styrräntans påverkan på mitt sparande

Hej!

Kontexten för min fråga är att jag sitter och försöker. bedöma förväntad avkastning för olika spa-/investeringsstrategier baserat på några olika simulerade scenarier för börsutvecklingen.

Jag har svårt att bedöma hur riksbankens styrränta påverkar mina beräkningar.

Faktorer som jag har med som jag förväntar mig påverkas är:

1. bolåneränta

2. ISK-schablonskatt

3. Räntefonders avkastning

4. Ränta på sparkonton

Mina frågor är:

– är det en och samma styrränta som påverkar dessa faktorer?

– hur slår förändringarna igenom i förändring i dessa faktorer med avseende på fördröjning i genomslag och skillnad i förändring.

Tack på förhand,

Jonas Ödmark

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Räntor är ett komplicerat område, men jag skall försöka svara så enkelt som möjligt.

Styrräntan är i Sverige reporäntan, dvs den ränta som bankerna betalar för att låna av Riksbanken.

1. Styrräntan påverkar rörliga lån och lån med korta bindningstider. Ju längre ett lån har bunden ränta, desto mindre påverkar styrräntan.

2. Skatten på ISK bestäms av statslåneräntan den 30 november året innan beskattningsåret. Statslåneräntan är Statens upplåningskostnad på 5 år.

3. Ja, men synonymt med boräntan. Långa räntefonder påverkas enbart marginellt.

4. Ja. Men kom ihåg: Att nishbankerna kan ge en hög ränta beror bland annat på att de betalar en väldigt låg avgift för sin insättargaranti. Blir det en ändring på detta kommer räntorna att sjunka.

Räntor styrs dessutom mycket av förväntningar. Marknaden har en väldig förmåga att ta ut dessa förväntningar i förskott. Att säga hur mycket marknadsräntorna höjs vid ett givet tillfälle, om styrräntan höjs med exempelvis 0.25 procent är i princip omöjligt.

Styrräntan påverkar den rörliga boräntan, men: Räntorna styrs väldigt mycket av hur konkurrensen är mellan bankerna och hur aktiv du är själv på att förhandla med din bank.

Att göra en teoretisk modell över hur styrräntan påverkar marknadsräntorna är kanske lätt, men få någon praktisk nytta av modellen torde vara svårare…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!
  Jo, det var väl inte den viktigaste delen i modellen, men jag ville få in alla kostnader om inte annat bara för att bilda mig själv i vad de olika fallen faktiskt innebär i form av kostnader och då var jag tvungen att anta något.
  Jag såg strax efter jag ställde frågan bonusavsnittet till avsnitt #130 där Jan gör något han kallar för en Nestorkalkyl. Där kollar han över 30 år på hur mycket man tjänar beroende på om man investerar (givet 5% realavkastning) eller amorterar har jag för mig.
  https://youtu.be/K61rI3lpKIQ

  Detta är i princip samma beräkning som jag tittar på, fast jag kör med en lite svängande marknad (ej fast avkastning) och jag tittar endast 10 år fram just nu, och jag kollar på några fler alternativ för hur pengarna placeras, sparkonton samt att investera i aktiefond beroende på kursindex jämfört med släpande-12-månaders-börsindex).
  Tack igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Ö.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-08 klockan 15:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂