Substansrabattens faktiska påverkan
Sök:

Substansrabattens faktiska påverkan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan K

ställde för sedan frågan: Substansrabattens faktiska påverkan

Hej.

Investmentbolagens substansrabatt tycker jag tenderar att ligga på ungefär samma nivåer över tid, rätta mig om jag har fel. Om vi bara föreställer oss att substansrabatten är konstant under en längre tid, då får vi ju aldrig möjligheten att realisera den rabatten som vi köper till och vi tjänar egentligen ingenting på att ha köpt till rabatt. Är då främsta argumentet att vi får en större aktieexponering för investerad krona och då högre utdelning? Eller blir effekten ens sådan?

Det måste väl i sådana fall vara enda argumentet att köpa t.ex Industrivärden som endast har noterade bolag om man inte kortsiktigt vill handla på spekulation om att substansrabatten kommer minska, eller tänker jag fel?

Ha det bäst, ni är grymma!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Substansrabatten är inte konstant utan varierar under tid. När Spiltan började med sin investmentbolagsfond i slutet av 2011  var rabatten exceptionellt hög och fonden fick en jätteskjuts  uppåt när rabatten minskade. Nu har rabatten ökat sista året, och därför har Spiltan haft en sämre utveckling. I och för sig tror jag ändå att Spiltan är en bra långsiktig fond.

Du skriver.  Är då främsta argumentet att vi får en större aktieexponering för investerad krona och då högre utdelning?  Svar Ja. Har du dessutom tur och köper när rabatten är hög, och säljer då rabatten är låg blir effekten riktigt bra. Gör du tvärtom får du omvänd effekt. Att spekulera  hur investmentbolagsrabatten kommer att utvecklas är meningslöst. Ingen vet.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Ja, exakt min fråga grundar sig egentligen bara på en rent spekulativ teori om att substansrabatten kan vara konstant över tid (jag förstår också att det är ett i princip omöjligt scenario). Det torde dock rimligen vara den effekt du får om du köper över lång tid och inte har tur att sälja på någon ”extrem” nivå av substansrabatt eller premie för den delen.

  Om vi återigen tar Industrivärden som exempel vore det intressant att se vid vilken nivå substansrabatten på utdelningen täcker de extra kostnader Industrivärden har (med saftiga löner till ca 20 anställda) mot att själv spegla deras portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Tack för svar. Min fråga baserades endast på en spekulativ teori om att substansrabatten kunde vara konstant över tid (även om detta i princip är ett omöjligt verkligt utfall). I ett scenario där den (substansrabatten alternativt premien) varierar inom ett intervall och man köper över tid kommer den effekten att ta ut sig självt om man inte, som du nämner, råkar träffa ett extremvärde vid försäljningen.

  Låt oss återigen ta Industrivärden. Det hade varit intressant att då veta vid vilken nivå som substansrabatten på utdelningarna tar ut faktumet att de betalar saftiga löner till ca 20 anställda. Alltså vid vilken substansrabatt det inte lönar sig att själv spegla deras innehav.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Enligt investmentbolag.net är förvaltningsavguften 0.15 procent för Industrivärden. Betänk att bolaget är stort!
  Du kan inte räkna hem detta, speciellt som du måste betala courtage på dina affärer.

  Däremot har en del andra mindre investmentbolag betydligt högre förvalningskostnader. Där kan det möjligen vara intressant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 17:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.