Svenska kronan
Sök:

Svenska kronan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Diamantis Ergatis

ställde för sedan frågan: Svenska kronan

Jag läser fram och tillbaka om svenska kronans minskad värde. När kronan tappar i värde påstås det att allt vi importerar blir dyrare och vi blir fattigare. Men hur kommer det sig att det vi köper över 70% är importerat och blir dyrare är inflationen så låg som den är? Får inte ihop det hela. Ökade priser gör att inflationen stiger men i verkligheten är inflationen låg. Hur räknas inflationen egentligen, när allt blir dyrare hur påstås det att inflationen är låg? Att ekonomin är stark som det påstås i Sverige borde kronans tapp generera hög inflation pga ökade priser och i sin tur höjd ränta för att trycka tillbaka inflationen och på så sett stärkt krona. Kan inte riktigt förstå vad dom händer.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är ju det som riksbanken hoppas ska hända. Men hittills så har det uppenbarligen inte slagit igenom tillräckligt. Inflationen som riksbanken använder är KPI eller KPIF. Sök på det så hittar du mer att läsa.

 

Sen får man nog tänka på att mycket kan ta lite tid innan det slår igenom. Kronan har ju tappat mot usd ganska kraftigt nu. Men det var ju från en extrem topp ner till mer normala nivåer. Så det fanns säkerligen en del marginaler inbyggda redan där.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja nu i efterhand är alla ense om att kronan var övervärderad och att den nu är nere i mer ”normala nivåer”. För några år sedan när jag växlade allt till USD tyckte folk att jag tog en valutarisk. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 2. Vit pil

  Inflationen i Sverige är högre än 2% men K:I indexet är utformad på ett så sett att det ska verka lägre ,Riksbanken är politiskt styrd av regeringen som medvetet vill ha en svag krona och att höja styrräntan är oxo omöjligt för att då kraschar hälla banksystemet p.g.av det höga utlåningen till folk som vid en räntehöjning kan inte betala sina skulder det vill regeringen undvika därför kommer vi i framtiden att ha en svag krona och mycket låga räntor i Sverige.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En svag krona bidrar till högre sysselsättning. Den demografiska förändringen de senaste 15 åren med ca 1,5 miljoner nya invånare, flertalet med mycket låg utbildningsnivå, behöver hanteras. Genom att permanent kraftigt försvaga den svenska kronan så skapas en låglönesektor som tidigare inte har behövts eftersom Sverige har befunnit sig högt uppe i värdekedjan. Nu behövs den för att hantera den höga arbetslösheten, trots brist på arbetskraft, inom vissa grupper som har små möjligheter att ta sig in på den traditionella svenska arbetsmarknaden. En svag krona är en mycket viktig faktor för sysselsättning för dem med låg utbildningsnivå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-06 klockan 00:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.