Svenska Kyrkan Urträde, var kan jag bekräfta att jag inte betalar skatt längre?
Sök:

Svenska Kyrkan Urträde, var kan jag bekräfta att jag inte betalar skatt längre?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Svenska Kyrkan Urträde, var kan jag bekräfta att jag inte betalar skatt längre?

Hej har gått ur svenska kyrkan har räknat ut på min inkomst osv att jag betalar ca 360kr i månaden för svenska kyrkan.
Tills jag är 65 blir det 166.000kr

Jag skulle vilja ta reda på exakt var jag kan hitta avdraget som går hit, har letat på min skatteverket, löne spec osv, för och se någon skillnad på min lön förra året och detta året men utan sucess!

Mitt mål med detta var att göra ett aktivt val själv och spara undan dessa 360kr i månaden antingen in direkt på mitt privata pensionsparande, eller att själv spara undan dessa separat för och sedan investera med dessa pengar om några år.

Någon som kan ge nåt tips?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

”Kyrkoavgift för år 2019 ska du betala om du den 1 november 2018 tillhörde Svenska kyrkan.” enligt SKV broschyr sidan 19.

Det innebär att du tillhörde Svenska kyrkan den 1 nov 19 betalar du kyrkoavgift år 2020.

https://www.skatteverket.se/download/18.7eada0316ed67d72821b20/1578561243382/skatteutrakningsbroschyren-skv425-utgava26.pdf

Jag är osäker om kyrkan ger dig en skriftlig bekräftelse eller inte när du inte vara medlem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skriftlig bekräftelse skickas ut.

Precis som MLT skriver så kommer du få betala under hela 2020 om du gick ur Svenska Kyrkan efter den 1 november 2019

Förändringen ser du på deklarationen, men tänk på att du inte kommer undan begravningsavgiften.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har trätt ut svenska kyrkan 2020 och fick en avi med en summa att betala. Men jag undrar om skatten kommer dras ändå för att sen betalas ut genom deklarationen..

Hittar ingen information någonstans öm hur man ”får de pengarna”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är kostnadsfritt att lämna Svenska Kyrkan. Betalningsavi låter som en blåsning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 2. Vit pil

  Vad är det för summa du ska betala? Att gå ur kyrkan är gratis om du kontaktar kyrkan direkt. Om du betalar för att gå ur har du tyvärr blivit lurad av nån oseriös ”tjänst”.

  MLT har beskrivit hur kyrkoavgiften fungerar i sitt inlägg längre upp i tråden.

  Om du har gått ur kyrkan innan november 2020 så betalar du kyrkoavgift på nästa deklaration som skickas ut till våren 2021. Året efter betalar du inte kyrkoavgift.

  Du ”får” pengarna genom att du inte längre betalar kyrkoavgift på deklarationen. På samma sätt som att du ”får” pengar när du säger upp Netflix-abonnemang och de slutar dra pengar från dig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mia!

Har du fått en faktura  så betala den inte.

Björnen har helt rätt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om Mia har valt att anlita ett företag som hanterar pappersarbetet mot en överenskommen avgift så är det väl bara att betala, även om hon i efterhand kommit på att hon kunde ha fixat det billigare själv. Det är inte förbjudet att ta betalt för saker som i grunden är gratis, vare sig det gäller hjälp med utträde ur kyrkan, att deklarera, plocka blåbär i skogen eller sammanställa pressmeddelanden och kalla det för tidning. Eller ta betalt för en fondrobot, när man i stället kan välja samma fonder själv.

  Grundproblemet är att det inte går att gå ur kyrkan på ett smidigt sätt med hjälp av exempelvis BankID, utan det är papperspost som gäller. Kyrkan har rimligen ingen större motivation att göra det smidigare.

  Men om man har en fungerande skrivare med papper, ett kuvert och ett frimärke är de praktiska problemen undanröjda. Det är dåligt med pang för pengarna att betala hundratals kronor för en förifylld blankett och ett frankerat kuvert.

  Företagen som sysslar med dessa går-ur-kyrkan-tjänster ger ett småskumt intryckt, så det är möjligt att man kan hitta någon formalitet som gör att det går att smita ut bakvägen och slippa betala. Men att hänvisa till att man kan göra det gratis själv tror jag inte räcker.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Vid närmare eftertanke, så har du troligen helt rätt. Jag blev bara så uppretad över att folk blir lurade.

  Att gå ur Svenska Kyrkan är så lätt att ingen hjälp behövs.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Man kan gå till den svenska kyrkan o gör munlig ansökan hos kyrkoherden. Eller skriver ett brev till kyrkan o lämnar det till kyrkan. Det behöver inte papper, skrivare, kuvert o frimärke.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Visst att man blir lurad, men avkastningen är ändå enorm. Bland alternativen ”skriva brev och gå ur kyrkan själv för en tia”, ”bli blåst på en hundring för att få brevet färdigskrivet” och ”stanna kvar i kyrkan och betala 3000 kr om året” så är mittenalternativet i alla fall inte så pjåkigt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-16 klockan 16:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.