Svenska ränte- och obligationsfonder som krockkudde till globala fonder
Sök:

Svenska ränte- och obligationsfonder som krockkudde till globala fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Svenska ränte- och obligationsfonder som krockkudde till globala fonder

Hej!

Jag har funderat på en sak när det gäller räntefond som krockkudde i Globala barn- eller nybörjarportföljen.

Merparten av innehavet i Globala barn är utanför Sverige och övervägande delen i USA och innehavet där köps i dollar.

Om börsen sjunker i USA behöver det ju nödvändigtvis inte betyda att en räntefond i Sverige skulle öka i värde. Tanken är ju att den del ränta man har ska dämpa ett fall, men om man har en globalfond så är det ju bara 1% som är Sverige i den och resten övriga världen. Trots det rekommenderas att man har mellan 10% och 40% räntefond.

Om jag hade haft en portfölj med övervägande delen svenskt innehav kan jag köpa det, men var finns relationen mellan övriga världen och våra svenska räntefonder?

Nu har inte jag några räntefonder ändå, men jag tycker det är intressant och jag vill förstå. En av anledningarna till att jag inte har räntefonder är just att jag inte ser hur t.ex. Spiltan Räntefond Sverige eller AMF Räntefond Lång skulle hjälpa om S&P 500 (som står för nästan 65% av innehavet i LF Global Indexnära) dök med 30%på en månad t.ex…

Tankar?

/Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är intressanta tankar. I RikaTillsammans-portföljen så skriver Jan bl.a. att han kör dessa:

”iShares Euro Govt Bond 0-1yr UCITS ETF (EUN6) – 10 procent. Räntefond som lånar ut pengar på kort sikt till länder inom EU. På det här sättet har jag en spridning som är lite större än Sverige men ändå i vårt närområde som balans.”

”iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL) – 15 procent. En fond som lånar ut till europeiska stater på 15 till 30 års sikt. Den här fonden fanns med i förra versionen av portföljen också.”

”iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04) – 5 procentFond som lånar ut pengar till den amerikanska staten på 20+ år.”

Vill man sprida den geografiska risken, även för ränteexponeringen så kan man lägga till dessa ETF:er t.ex. Dock går det inte att månadsspara 100kr t.ex. i dem, då t.ex. courtage tillkommer men det är ett alternativ.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fredrik!

  Sverige bara har 1 procent av värdens börsvärde. Men 100 procent av din lön betalas ut i SEK.

  Ett börsfall i USA påverkar ju inte en svensk räntefond positivt, men den lindrar nedgången i din totala portfölj och du tar dessutom ingen valutarisk.

  Att ha räntefonder som med automatik skulle stiga kraftigt vid ett globalt börsfall är en omöjlighet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Den här artikeln publicerades 2018-08-09 klockan 09:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.