Svenskt inbördeskrig på väg? Klokt att börja investera i Sverige?
Sök:

Svenskt inbördeskrig på väg? Klokt att börja investera i Sverige?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-10-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Svenskt inbördeskrig på väg? Klokt att börja investera i Sverige?

Hej Jan och alla läsare!

 

Jag har precis börjat läsa in mig på aktiesparande och är nu ivrig att börja investera. Men just nu pågår det ju en stark och växande polarisering av Sverige, och jag tror att det inom kort kan leda till ett inbördeskrig. Många tycker säkert det verkar löjligt, men hur tror ni den svenska börsen skulle påverkas om det hände? Om vi leker med tanken på att det kommer hända, är det ens klokt att börja spara i Sverige nu i så fall eller borde jag flytta till exempelvis Danmark eller Norge och investera där? Är ni andra oroliga för era egna portföljer på grund av det här?

 

Mvh Daniel

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel,

Det finns två saker som dom flesta bedömer som väldigt osannolikt i Sverige och det är krig och boprisfall. Resten skulle kunna inträffa. Vi är lyckligt lottade av att vara det enda landet i världen som är immuna mot dessa två förödande händelser.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Tack för bra svar! Jag kommer köpa mina första aktier inom kort! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Menar du risken för börsfall på den svenska börsen, eller risken att staten skulle beslagta svenska bankkunders tillgångar?

Mot den första är det ju enkelt att diversifiera sig genom att investera pengarna utanför Sverige, i t.ex. en globalfond. Oavsett hur bra det är i något land så skulle jag inte ha alla mina tillgångar investerade i ett och samma land, det tycker jag att man alltid bör tänka på.

Mot det andra är det som du är inne på lite svårare, och kanske innebär flytt utomlands.

Det kokar ju ner till hur stor risken är för en sådan händelse, och vad kostnaden för att skydda sig eller iaf mildra konsekvenserna är. Än så länge är nog risken inte mycket högre än i de flesta andra europeiska länder (inkl. de du räknar upp, det är lätt att bli hemmablind), men det är ju inte samma sak som att det inte kan hända. Min slutsats är nog ändå att kostnad och tid för att skydda sig är mycket mycket större än risken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Tack för bra svar! Jag tänkte framför allt på börsfall, men din andra poäng var också väldigt intressant. :) Får jag fråga en annan grej? Jag vill jättegärna följa ditt tips och diversifiera genom att köpa utländskt. Går det att använda Nordnet eller Avanza då? Om inte, vilken bank skulle du rekommendera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Ja absolut, på både Avanza och Nordnet kan du köpa fonder från både svenska och utländska fondförvaltare. Men bara för att en fond drivs av en svensk förvaltare t.ex. länsförsäkringar eller Swedbank så är det ju inte säkert att fondens innehav handlas på stockholmsbörsen. En vanlig global indexfond (som både länsförsäkringar och swedbank har) innehåller väldigt lite aktier noterade på stockholmsbörsen, så en sådan fond skulle inte påverkas särskilt mycket om endast stockholmsbörsen kraschade, pga t.ex. inbördeskrig. Du kan se fördelningen för var en fond investerar under ”innehav”.

  Det viktiga är alltså var företagen verkar/aktierna är noterade som fonden investerar i för att undvika landsrisk på detta sätt. Om förvaltaren är svensk eller inte påverkar inte ur den aspekten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Tack så jättemycket Kalle! Det var till stor hjälp! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-01 klockan 14:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.