Swedbank Edge fonder
Sök:

Swedbank Edge fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Therese

ställde för sedan frågan: Swedbank Edge fonder

Hej!

De nya Edge fonderna ska följa bolag som drivs i linje med Parisavtalet. Dvs ett sparande med fokus på hållbarhet och klimatkrisen. Men hur mycket skiljer de sig från en vanlig globalindexfond eller är dessa fonder något att ha i sin portfölj?

 

Mvh Therese

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den globala (https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1141043/swedbank-robur-access-edge-global-a) verkar vara för ny för att innehaven ska finnas tillgängliga.

Jämför den svenska (https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1141040/swedbank-robur-access-edge-sweden-a-sek) mot en svensk indexfond (https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/150048/seb-sverige-indexfond).

Atlas Copco (verkstadsbolag), Ericsson, Hexagon (teknik), Volvo, ASSA (lås), Sandvik (industri), och en bank, de 7 är på bådas topp 10 lista. Men visst, fonderna har mer klimatfokus än en indexfond.

Swedbank har ju haft globalfonden Global Impact i typ ett år också (https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/853173/swedbank-robur-global-impact). Denna fond använder en vitlista av de bästa klimatföretagen, istället för en svartlista för de sämsta klimatföretagen. Där kan du se att topp 10 innehaven är 100% annorlunda jämfört mot en vanlig globalfond.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tyckte det kändes lite som en bluff. De har samma jämförelseindex som access-fonderna men 0,1% dyrare.

Skillnaden är att de väljer bort bolag som inte uppfyller kraven, hur mycket det skiljer från access-fonderna är oklart

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-26 klockan 08:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.