Swedbank ner ~ca 20% på 2 dagar - köpläge?
Sök:

Swedbank ner ~ca 20% på 2 dagar – köpläge?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Swedbank ner ~ca 20% på 2 dagar – köpläge?

Hej Rikatillsammansvänner!

Nu har Swedbank sedan den misstänkta penningtvättshärvan avslöjades för två dagar sedan gått ner med ca 20%.

Min spontana tanke är att det kan vara ett bra köpläge, för ofta brukar brukar väl den här typen av avslöjanden inte resultera i en allt för långvarig nedgång. Det går neråt ett par dagar efter nyheten och sedan hämtar det hem igen.Jag är inte särskilt insatt i denna härva, hur allvarlig den är och vet inte vad man kan förvänta sig.

Någon av er som har mer kött på benen eller tankar kring detta?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen vet! Jag har köpt. Även om aktien nu går ner ytterligare kommer den tillbaka …förr eller senare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo de som köpte Teliasonera vid introduktion är oxo på plus. Frågan är väl om det är en bra affär.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Moraliskt är det inte rätt att köpa och man borde nog inse att det kan falla mycket mera ännu plus alla rättsliga efterspel med ev skadestånd. Banken lär lida flera år fram. Rätt då det på sikt skapar en mer moraliskt affärsklimat. Man borde inse att detta har Swedbank känt till men vi får se. För mig står den banken lågt i kurs även om nog de flesta indirekt äger den via fonder. Men att köpa själv, tack men nej tack, detta är någon som verkligen behöver komma upp till ytan då de bidragit till kriminella aktiviteter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mark

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det skulle kunna vara ett exempel på en överreaktion men att spekulera utifrån detta bör väl i så fall ske utifrån pengar i ”lekhinken”. I grunden kan vi inte veta säkert om en aktie är rätt värderad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Marcus!

Att ”Fånga en fallande kniv” brukar oftast inte resultera till något bra, absolut så kan det vända, men risk/reward är för hög skulle jag säga för att ”chansköpa” nu.

Kolla t.ex på Danske Bank, dom hamnade också i en härva, ned 50% sedan toppen och har ännu inte sett någon vändning, där väntar man fortfarande på myndigheter om dom vill skicka ut skadestånd mm.
Som flera ovan har sagt, så kan det ta flera år tills härvan är färdig, under denna tiden kommer det ligga en ”våt filt” över aktien som tynger ned.

Några saker som kan hända framöver:

 • EU kräver skadestånd mot Swedbank.
 • USA kräver skadestånd mot Swedbank, detta för att handel sker genom dollar och då anser dom att man har missanvänt deras valuta, därför kan dom då kräva skadestånd.
 • Det som jag anser är den största risken, är att om FED anser att detta har varit tillräckligt grovt så kan dom förbjuda Swedbank att handla i dollar. Detta kommer då medfölja att företag som handlar mot USD inte kan vara kvar på Swedbank och kommer då att tappa större kunder.
  Skulle detta hända så är det en STOR fallhöjd härifrån.

Mitt råd är att hålla sig borta tills det börjar ljusna igen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När det kommer till moraliska värderingar tror jag att alla banker medvetet eller inte nyttjas av den eller de som vill hålla på med kriminell verksamhet, ingen bank kommer undan buset, dom kan på sin höjd försvåra transaktionerna.

Min egna reaktion är att jag köpt på mig med tanke på att bankerna alltid gör ordentlig vinst över tid…dom är sas proffs när det kommer till pengar. En rimlig gissning från en bonnläpp som mig är att om sex månader är denna saken överblåst och nästintill glömd av de flesta.

//Tomas

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,Jag tror att aktiens värde blir runt 100 kr om ett halvår.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Om Sverige hade varit i europeiska bankunionen hade varit mycket enklare för Swedbank att klara sig ,nu är det skattebetalarnas uppgift att rädda banken om ,om det behövs för att ,,ingen bank kommer att gå i konkurs EU,,så att svenska banksystemet kommer aldrig att rasa samman men Swedbank aktien kan sjunka i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 3. Vit pil

  Har alla Sveriges banker kollapsat? Ni får ge erwin cred för hur bra han gissar, den var på ca 122kr efter 6 månader. Flyttat pengarna till Schweiz ännu Svensson?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-21 klockan 20:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.