Swedbank robur access mix
Sök:

Swedbank robur access mix

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fia

ställde för sedan frågan: Swedbank robur access mix

Jag undrar varför man aldrig  tar upp  Swedbank robur access mix. Låg avgift, låg risk (relativt) och fem stjärnor i morningstar. Kan inte den vara ett alternativ till en räntefond även om det är en blandfond? Kanske särskilt för oss äldre som inte vill ta så stora risker.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hälften aktier och hälften  räntebärande papper. Låg avgift 0.20%. Utmärkt för  många 60plussare.

Risknivån är dock högre än för en räntefond. Sjunker Börsen med 20%, så minskar fondens värde med 10%.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag undviker blandfonder av flera skäl.

För det första tycker jag att de är jobbiga att jämföra med andra alternativ. Att fonden råkar har X antal Morningstarstjärnor säger mig inte så mycket eftersom det bara är jämförbart med ett begränsat antal andra liknande blandfonder.

Hur har egentligen Swedbank Robur Access Mix stått sig i jämförelse med exempelvis 50 % Spiltan Räntefond Sverige och 50 % SPP Aktiefond Sverige i med och motgång på börsen? Ja, säg det… Jag föredrar att jämföra räntedelen för sig och aktiedelen för sig, så att jag vet om någon av dessa delar underpresterar mot andra alternativ. Jobbigt blir det.

För det andra blir man låst till fördelningen mellan aktier och räntor. Det finns några tumregler som brukar dyka upp då och då, exempelvis:

 • Ha din ålder i räntor
 • Öka din andel räntor med 10 % för varje år som det är kvar tills du ska ta ut pengarna.

Swedbank Robur Access Mix passar således möjligen bra för den som antingen är 50 år gammal eller har 5 år kvar tills pengarna ska tas ut. För övriga passar den mindre bra om man följer någon av reglerna ovan. I och för sig kan man sätta sig ner och räkna och skaffa extra aktie- eller räntefonder så att man behåller rätt balans, men då kan man ju lika gärna blanda själv från första början om det inte är så att det döljer sig ett guldkorn inne i Swedbank Robur Access Mix som inte kan köpas bättre på annat sätt.

Jag tycker inte att man ska se Swedbank Robur Access Mix som ett alternativ till en räntefond. Detta är ett alternativ till 50 % räntefond och 50 % aktiefond. Om man bortser från Morningstars bedömning tycker jag mest att det är jobbigt att bedöma om det är en bra fond. Å andra sidan är jag ganska lat av mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fonden är en bra fond för många och jag skall försöka förklara varför.

  Jag jobbade tidigare som banktjänsteman och jag vet följande: Svenskar i gemen är i grunden ganska ointresserad av ekonomi. Köp en dagstidning så får du se. Mängder av sidor om idrott, men mycket lite om ekonomi. Antalet ekonominördar som jag och du är begränsat.

  Intresset för bolåneränta är stort men intresset för fonder är litet. ”Jag vill inte förlora mina pengar” är ett återkommande argument. Då kan denna Roburfond vara ett alternativ för att få igång ett månadssparande. Det är en jättefördel med enbart en fond om man skall få igång en ny sparare. Tro mig, med två fonder som du föreslår blir uppförsbacken brant!

  Dina tumregler för hur mycket räntor en portfölj skall innehålla, känns något grova och saknar förmodligen vetenskapligt underlag. Grunden för fördelningen bör väl ändå vara spararens totalekonomi och riskbenägenhet. En 65-åring beräknas idag leva i snitt ytterligare 20 år. Att då sitta med en 50/50portfölj av aktier och räntor i 60 årsåldern tycker jag inte alls känns farligt. I alla fall inte för en person med god ekonomi.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-07 klockan 22:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.