Swedbank Robur All. Komplett på fondkonto, dåligt? Sälja allt innehav och köpa ny fond?
Sök:

Swedbank Robur All. Komplett på fondkonto, dåligt? Sälja allt innehav och köpa ny fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elisabeth

ställde för sedan frågan: Swedbank Robur All. Komplett på fondkonto, dåligt? Sälja allt innehav och köpa ny fond?

Hej,

Jag är 25 år och har sedan jag föddes ägt fonden Swedbank Robur All. Komplet på ett vanligt fondkonto.
Länk: http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000LC8&programid=0000000000

Nu vill jag aktivt hantera pengarna som ligger i denna fond, men är osäker vilka alternativ jag ska välja. Jag är nybörjare i fonder, dock tolkar jag att denna har en dyr årlig avgift på 1,25 %, högt normalbelopp och NAV. Men jag har svårt att koppla detta till fondens avkastning. Som sagt nybörjare. Kikat in på morningstar och även kontaktat Swedbank som vill boka in ett möte, men jag vill gärna ha en objektiv synvinkel på detta.

Varje månad månaddspar jag i min fondporfölj (har även en för aktier) bestånde av:

  • DNB Global Indeks 17 %
  • Didner & Gerge Aktiefond 10 %
  • Länsförsäkringar Europa Indexnära 10 %
  • Länsförsäkringar Global Indexnära 10%
  • Nordnet Superfonden Sverige 15 %
  • Spiltan Aktiefond investmentbolag
  • Swedbank Robur Access Asien

Dessa fonder har jag valt själv, placerat på ett ISK- konto, du får även gärna komma med synpunkter på dessa.

Min fråga är:

  1. Ska jag sälja allt innehav  periodvis i Swedbank Robur All. Komplett och investera i i ovanstående fonder?
  2. Sälja av allt periodvis och investera i Swedbank Robur All. Komplett men på ett ISK- konto?
  3. Sälja av allt periodvis och investera i en fond som inte nämns enligt ovan?

Hur skulle du tänka?  Känns så dumt att bara låta pengarna ligga där utan aktivt beslut. Jag har stor respekt för pengarna i denna fond (200 000 SEK) då det är mina föräldrar som hanterat sparandet. Min sparhorisont i aktie- och fondportföljen är minst 20 år.

 

Supertack för hjälpen!

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Bra att du upptäckte att Swedbanks fond kostar mycket mer än billiga indexfonder. Avkastningen är heller inte en rolig historia enligt Morningstars data. Jag tycker att du ska satsa på den globala barnportföljen ;

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Tänk dock på att det kan utlösa skatt (antar att du sparar i en depå) samt ev. flyttavgift om Swedbank vill tjäna på din flytt. Men i längden brukar det vara värt det.

Vad gäller ditt nuvarande isk spar hos Nordnet, ser det ut som att du har en övervikt mot Sverige. Jag tycker likadant här, att du lika gärna kan gå efter rikatillsammans barnportfölj (om din spartid är minst 10 år).

Om du vill sälja periodvis eller gå all-in på en gång är lite svårare. Kanske kan du planera in att sälja av och köpa över en längre period om ett år, t ex att du säljer och köper varje kvartal för att sprida riskerna.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan slå ihop DNB GLOBAL INDEX och Länsförsäkringar Global Indexnära. De utgår från samma index. LF har skippat några miljöbovar (därav beteckningen indexnära) och har dessutom lägre avgift.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-18 klockan 11:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.