Swedbank robur transfer 90, sälja eller behålla?
Sök:

Swedbank robur transfer 90, sälja eller behålla?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Humlan

ställde för sedan frågan: Swedbank robur transfer 90, sälja eller behålla?

Hej!

Kort bakgrund om mig: 28 år gammal och nybörjare på sparande i fonder. Kan spara ca 5000 kr i månaden. Inga större utgifter som väntar inom överskådlig framtid.

Jag var för ett par år sedan på rådgivning hos min bank och fick hjälp med att starta ett pensionssparande i Swedbank robur transfer 90 där jag nu har ca 30 000 sparade. Jag har sedan dess startat upp en nybörjar- och global barnportfölj hos avanza samt två motsvarande portföljer hos Lysa (för att kunna jämföra och känna efter vad som passar mig bäst).

Jag har avslutat månadssparandet till Swedbankfonden tills vidare men känner mig nu osäker på hur jag ska gå vidare. Bankkvinnan talade sig självklart varm om fonden men jag tvivlar på att den är så fantastisk som den målades upp. Motbevisa mig gärna om den är ett guldkorn värd att fortsätta spara i!

Nu när jag stoppat överföringarna, borde jag behålla innehavet? Eller borde jag sälja av innehavet och flytta över till någon av mina andra portföljer?  Är det i så fall något jag borde tänkta på rent praktiskt?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Humlan

Det är alltid väldigt svårt att ge rätt svar på denna typ av frågan, men jag själv skulle inte välja att spara i  Swedbank robur transfer 90. Om du går in på http://www.swedbankrobur.se/fonder/transfer-90/index.htm och väljer ”Globalfond” som en jämförelse med din fond så får det en bra bild hur din fond gått mot swedbank global, som jag antar att det är. Du kan också jämföra med flera andra global index fonder för att skapa dig en uppfattning.

 

Då du skriver att du kan spara 5000 i månaden så är dom 30 000 du redan investerat i Swedbank robur transfer 90 ingen jätte summa för dig, så att du måste ta ett beslut direkt.

 

Mitt råd är följande då jag inte vet vad du har för tids horisont på sparande

  1. Gör upp en plan för dit sparande, vad är det du vill göra för pengarna. Buffert,bostad pension, resa etc. beroende på vad du kommer fram till så kommer det att behövas olika tillgångs allokeringar (Aktier/Räntepapper/sparkonto).
  2. Gör en budget.
  3. Läs på om olika strategier tex indexbaserad investering.
  4. Det finns otroligt mycket bra information här på rikatillsammans. så läs på och bilda dig en egen uppfattning vad du tror skulle passa dig.
  5. Det finns så många olika vägar att gå men det viktigaste är att du tror på det själv så att du fortsätter att spara även när börsen går ner.
  6. Hur stor risk är du villig att ta.

 

Om jag var 28 år och skulle spara till min pension så skulle det se ut på följande sätt om jag startade med 30 000 samt sparade 5000 i månande. detta bygger på att jag ska använda pengarna när jag går i pension runt 64-70 beroende på vad det är för regler som gäller då.

15 000 I Avaza global indexfond

15 000 I Lysa 100% aktier

2500 i månaden till Lysa 100% aktier

2500 i månaden till Avanza global indexfond

 

Efter ett år skulle jag utvärdera hur stor skillnad i avkastning det är mellan Lysa och Avanza global index om skillnaden är marginell så skulle jag bara fortsätta, och göra samma jämförelse igen efter ett år.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Håller med Leif ovan, Transfer 90 är inget bra långsiktigt sparande.

Skickar med lite länkar som kan få dig att påbörja ditt egna sparande!

Hoppas du kommer fram till hur du vill spara!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så jättemycket båda två för pedagogiska och genomtänkta svar! Jag skall läsa länkarna ni tipsat om och lägga upp en plan utifrån det.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-21 klockan 23:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.