Swedbankfond och studiestöd
Sök:

Swedbankfond och studiestöd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kevin

ställde för sedan frågan: Swedbankfond och studiestöd

Hejsan! Har ett litet lyxproblem. Jag har 265000 kronor i en Swedbankfond, ”Swedbank robur bas aktier” som har en förvaltningsavgift på 1.20 % men som faktiskt ökat fina 31 % på de 2 år jag haft den. Nu, efter att ha läst här osv, är jag lite mer kunnig och har insett att en så hög avgift inte är det bästa. Bör jag sälja den? Jag börjar om 2 veckor att plugga med Csn-bidrag + lån, kan jag ens sälja den nu och behålla bidraget eller måste jag sälja lite varje år jag pluggar, alternativt bara efter jag pluggat klart? Om jag är snabb och säljer innan studiestart, räknas det då som inkomst under studietid?

Hur skulle ni göra i min situation, skulle ni behålla, sälja lite, eller sälja allt?

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ligger fonden i en ISK eller i en fonddepå? Exakt hur du ska agera kan skilja sig lite. Jag utgår från att det är en fonddepå så att försäljning triggar vinstbeskattning. Hur CSN ser på ISK:er får du fråga dem om.

Fonden går sämre än ett globalt aktieindex, så du tjänar mer pengar på att äga Länsförsäkringar Global Indexnära (till ingen överraskning alls för oss läsare på Rikatillsammans). Du kan se mer om din fond på Morningstar: https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00013YB6

Jag antar att du tänkt plugga i åtminstone 3 år? Under den tiden hinner du betala hela 9540 kr i förvaltningsavgifter till Swedbank, jämfört med 1749 kr till Länsförsäkringars fond. Det är med andra ord värt att börja kika på detta redan nu. Dessutom vet man ju aldrig om du blir sugen på att plugga in master/civilingenjör och kanske till och med forskarstudier. Pang, poff, så har det gått tio år i en halvkass fond.

CSN räknar inkomsten per kalenderhalvår. Därför är det för sent att sälja av hela fonden, det skulle du i så fall ha gjort innan den sista juni. Du kan läsa om fribeloppet på CSN:s hemsida: https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha/inkomst-och-fribelopp.html

Jag skulle sälja av lite i taget (så att vinsten av försäljningen ligger under fribeloppet). Men tänk på att även andra inkomster räknas, så du kanske vill ta höjd för att kunna extraknäcka och sommarjobba. Eller så säljer du i slutet av varje halvår när du kan räkna på hur mycket inkomster du har haft.

Nu till det knepigaste av allt: Ska du ha den nya fonden i en ISK eller i en fonddepå? I en depå så får du inkomsten när du säljer och kan skjuta det tills när du är klar med studierna. Hur inkomsten räknas i en ISK måste du fråga CSN om. Du har research att göra! Ifall du väljer en fonddepå så rekommenderar jag att du inte ombalanserar under studietiden för du vill inte sälja av och råka räkna hem vinster.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Obs att om det ligger i en fonddepå så är det den beskattningsbara vinsten som räknas mot fribeloppet. Inte hela försäljningen, bara värdeökningen. Du har gjort en vinst på ca 63000, vilket ligger under fribeloppet. En sak till som ligger till din fördel är att om du säljer alltsammans i år och inte säger något särskilt till CSN så kommer de att räkna inkomsten 50/50 per halvår. I så fall har du tjänat 31500 kr, långt under fribeloppet. Ifall du även har andra inkomster, från arbete till exempel, så kan det hända att CSN ber dig skicka in en specifikation på hur inkomsterna fördelats. I så fall ska du meddela dem hur inkomsten från arbetet fördelas, men du kan utelämna att specificera fondförsäljningen. Då kan du tvinga in arbetsinkomsterna på ”rätt halvår” samtidigt som CSN kör på med default-inställningen 50/50 på fondvinsten. Allt detta låter krångligare än vad det egentligen är så om det är något du inte hänger med på är det bara att hojta till!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack Emil för ett alldeles utmärkt svar! Fonden ligger i ett ISK. Det ideala hade varit att sälja Swedbankfonden
  och investera pengarna på mitt ISK i Avanza, främst på billiga indexfonder. Jag har tänkt plugga i 5 år…
  Jag skall prata utförligt med CSN. Ha det fint!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kevin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tjena Emil. Tack för ett alldeles utmärkt svar. Det är ett ISK som fonden ligger på. Jag skall göra noggrann research. Ha det fint!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-22 klockan 08:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂