Swerobur Bas Mix & Swerobur ränteflex
Sök:

Swerobur Bas Mix & Swerobur ränteflex

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: Swerobur Bas Mix & Swerobur ränteflex

Hej,

När jag var liten fick jag Swerobus Bas Mix och Swerobur ränteflex fonder i present av en släkting. Har inte rört dessa på 20 år men har nu precis börjat intressera mig för börsen och funderar på om jag bör sälja av dem för att ominvestera i något bättre (typ LYSA konto eller en investmentbolagportfölj). Det som talar för att göra detta är:

  • Fonderna har jag på ett VP konto på banken så jag tror att förvaltningen är dyrare än alternativen
  • Roburs bas mix har inte haft någon strålande utveckling
  • Vid vinst behöver jag betala skatt på fonderna i nuläget, men på ett ISK konto utgår denna.

Vilket index jag bör använda mig av om jag vill jämföra fondernas utveckling mot index eller ett LYSA konto 90:10?

Vad hade ni gjort i dagsläget? Hade ni sålt av och vad hade ni i så fall ominvesterat i?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nico!

Om du vill flytta över till ett ISK så har Jan gjort en kalkylator för att räkna ut om det är värt att flytta över beroende av tidshorisonten på sparandet, du hittar den här!

Sedan som du säger så passar inte riktigt dessa fonder för ett långsiktigt sparande.
Vid just ett långsiktigt sparande som t.ex till pensionen så hade jag kör på en 100/0 portfölj, Jan föredrar istället en 90/10 för att ha en liten krockkudde.
Tror inte det finns något riktigt bra sätt att jämför mot Lysas utveckling då deras fördelning inte följer något speciellt uttalat index.
Men en 100/0 portfölj med global inriktning så kan du jämföra med Globala Indexfonder, så som LF Globalfond Indexnära.

Om det är ett långsiktigt sparande så hade jag sålt av och flyttat till ett ISK och följt ”Globala Barnportföljen”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-31 klockan 07:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂