Synpunkter på 3-6 år/Rikatillsammans isch portfölj + allmänt sparande
Sök:

Synpunkter på 3-6 år/Rikatillsammans isch portfölj + allmänt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Zebastian

ställde för sedan frågan: Synpunkter på 3-6 år/Rikatillsammans isch portfölj + allmänt sparande

22 år, nyexad högskoleingenjör inom bygg. Bor i 1a hyresrätt centralt m billig hyra men lär väl vilja hitta en hyres 2a/bostadsrätt om 2-3 år. Räknar med att kunna lägga undan 7-9 tkr per månad och tänkte strukturera upp det så här:

 • Avanza Sparkonto+ Collector 0,65%: 4000-5000kr/mån
 • Räntetrippel Spiltan/IKC Avkst/Spiltan hög (trial & error): 500-1000kr/mån
 • RikaTillsammans isch portföljen: 2000kr/mån
 • Nybörjarportföljen 5-10: 700-800kr/mån
 • 10+ globalportföljen: 700-800kr/mån
 • Enstaka aktieköp (Aphria, Castellum osv): Resterande/när jag känner.

Rikatillsammans isch portfölj

 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 7,5%
 • Handelsbanken Global Småbolag – 3%
 • SPP Aktiefond USA – 5% = Onödig dock går den bra.
 • SEF Investmentbolag – 7%
 • Länsförsäkringar Europa Indexnära – 2,9% = Ska man ta bort denna?
 • Swedbank Robur Access Asien – 3%
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 3%
 • Lannebo Småbolag – 3% = Funderar på att byta till PLUS/AMF? Dock duktiga förvaltare.
 • AMF Räntefond Mix – 7%
 • Spiltan räntefond sverige – 7%
 • IKC Avkastningsfond – 7%
 • AMF Räntefond Lång – 20%
 • Handelsbanken Realräntefond – 12%
 • Pacific Precious – 12%

Önskar generella tips och tricks/tänk samt synpunkter på min RikaTillsammans. Kommit fram till att den troligtvis är överexponerad mot Sverige/europa? Samma företag i flera aktier. Min köp är 100kr så % är lite off.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Bra med ett rejält sparande, nu är bästa tiden innan du hunnit skaffa dig dyrare vanor!

Jag tolkar det som att du sparar på sparkonto för att ha råd att så småningom köpa en bostadsrätt? Om det ska ske inom bara några år tycker jag det är rätt att hålla sig till sparkontot.

Gällande dina övriga investeringar så tycker jag kanske att du krånglar till det hela lite väl mycket. Fast jag tycker i och för sig att Jans ”fyra hinkar”, som du verkar gå efter, i sig är ett lite väl krångligt koncept.

Jag ser snarare att man gör en uppdelning på kortsiktigt (inklusive buffert) och långsiktigt sparande. För det kortsiktiga är det i mitt fall bankkonto som gäller, räntefonder kan vara ett alternativ men då ska man komma ihåg att räntefonder har börjat ta större risker i och med den låga räntan och företagsobligationer kan bli en otäck överraskning om det vill sig illa.

För långsiktigt sparande har jag själv 100 % aktier, men där får man känna efter vilken risknivå man ligga på. Kanske är man mer bekväm med 60-40 eller med en Rika Tillsammansportfölj. Jag ser dock inte riktigt vitsen med att ha en massa olika portföljer med olika risknivå.

I din ihopsatta portfölj blir det väl en del kaka på kaka med globalfond, USA-fond och Europafond. Kan ju tipsa om Avanza Global också, med 0,1 % i avgift.

Nu kanske jag snarare gav dig mer att fundera på än några raka svar, men jag hoppas det är till lite nytta i alla fall. Lycka till med sparandet!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du har basen i den billigaste globala indexfonden så blir det i princip alltid dyrare med fler fonder.

Håller med Lukas om att du krånglat till det. Hink-strategin har sina poänger, men inte om resultatet blir för krångligt.

Kolla till exempel på ditt pytteinnehav i Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Vad ska det vara bra för? Den överlappar till ca 75% med Swedbank Robur Access Asien. Du får mindre än 1% i andra tillväxtmarknader (Ryssland, Latinamerika, Afrika). Även om Ryssland skulle klå index fyra gånger om så blir det knappt en blipp på radarn. Själv tänker jag i 10%-intervall för att allt annat ger kognitiv last till oklar nytta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 23:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.