Synpunkter på hedgefonder som en tryggare del i en fondportfölj
Sök:

Synpunkter på hedgefonder som en tryggare del i en fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus Krona

ställde för sedan frågan: Synpunkter på hedgefonder som en tryggare del i en fondportfölj

Hej!

 

Jag har c:a 7 miljoner förvaltade av ett större svenskt bolag inom kapitalsvängen, min horisont är 5-7 år (snart pensionär). C:a 60% är i aktiefonder med en spridning på Sverige/Norden/Europa och Asien. För att minska risken i portföljen är c:a 40% placerat i hedgefonder.

Adrigo Hedge, Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge, Elementa och Norron Select R. Det jag undrar över är att avgifterna i dessa fonder är höga med både förvaltningsavgift och ofta resultatbaserad avgift samtidigt som de värdeutvecklingen är ”försiktig”. Jag inser att man inte kan förvänta sig att en hedgefond presterar som en indexfond, vilket väl i och för sig är själva idén då den ska kunna gå ”bra” även i nedgång. Men hur ser ni på att ha dessa hedgefonder kontra att ha korta/långa räntefonder som ”trygghetsbas”? Med nuvarande ränteläge ger givetvis räntefonder mycket låg avkastning men mycket hög trygghet. Det är lite svårt att frigöra sig från att ovan nämnda hedgefonder är mer till för förvaltare och mindre för kunden, men den känslan kanske bara baserar sig på dålig förståelse av produkten?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hedgefonder finns det så många olika varianter av, så det är svårt att ge ett rakt svar. En sak relevant att titta på när det gäller hedgefonder och framförallt deras prestationsbaserade avgifter är vilket index de jämför sig med. Eftersom prestationsbaserad avgift ofta tas ut när de slår ”sitt” index gäller det att de jämförs med rätt index då vissa, exempel ränteindex, är extremt lätta att slå beroende på vilka instrument man använder sig av. Adrigo Hedge t.ex. jämför sig med riskfria räntan, STIBOR 30 dagar. Idag den 25e juni ligger den på -0,35% så att slå den är inte så imponerande…
https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/171940/3-man-stibor

Jan intervjuade en hedgefondförvaltare för ett tag sen, det kan vara intressant lyssning/läsning för att ta beslut.

Hedgefonder – en intervju med hedgefondförvaltaren Eric Strand

Hedgefonder kan vara ett bra alternativ men det gäller att välja dem med omsorg.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-28 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.