Synpunkter på hedgefonder som en tryggare del i en fondportfölj • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Synpunkter på hedgefonder som en tryggare del i en fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus Krona

Magnus Krona ställde följande fråga för 7 månader sedan:

Hej!

 

Jag har c:a 7 miljoner förvaltade av ett större svenskt bolag inom kapitalsvängen, min horisont är 5-7 år (snart pensionär). C:a 60% är i aktiefonder med en spridning på Sverige/Norden/Europa och Asien. För att minska risken i portföljen är c:a 40% placerat i hedgefonder.

Adrigo Hedge, Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge, Elementa och Norron Select R. Det jag undrar över är att avgifterna i dessa fonder är höga med både förvaltningsavgift och ofta resultatbaserad avgift samtidigt som de värdeutvecklingen är ”försiktig”. Jag inser att man inte kan förvänta sig att en hedgefond presterar som en indexfond, vilket väl i och för sig är själva idén då den ska kunna gå ”bra” även i nedgång. Men hur ser ni på att ha dessa hedgefonder kontra att ha korta/långa räntefonder som ”trygghetsbas”? Med nuvarande ränteläge ger givetvis räntefonder mycket låg avkastning men mycket hög trygghet. Det är lite svårt att frigöra sig från att ovan nämnda hedgefonder är mer till för förvaltare och mindre för kunden, men den känslan kanske bara baserar sig på dålig förståelse av produkten?

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]