Synpunkter på Opti Maximal Hållbar?
Sök:

Synpunkter på Opti Maximal Hållbar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Synpunkter på Opti Maximal Hållbar?

Hej,

jag tog för ungefär ett år sedan tag i mitt privata pensionssparande. I och med att jag inte är så kunnig valde jag att sätta min tillit till några olika fondrobotar. Bl.a. startade jag ett sparande på Opti, där jag valde inriktning Maximal Hållbar, med hög risk 8/9.

I dagsläget ligger portföljens utveckling  på  3.4 %. I och med att jag investerar på lång sikt har jag inget intresse av att få stor avkastning på kort sikt. Men jag tycker det är lite konstigt att portföljen inte utvecklas starkare, i ett läge där allt fler investerare börjar intressera sig för hållbara alternativ.

Tar gärna emot synpunkter på Optis fond. Handlar det mest om att ha tålamod med den, tills de hållbara alternativen slår igenom på bredare front? Eller finns det hållbara fond-alternativ som är bättre?

Tacksam för svar!

Jörgen

 

 

Jag tycker dock att det är lite konstigt, när allt fler investerare vill investera i hållbara alteranativ. Borde inte utvecklingen i

 

 

 

 

 

 

 

 

Också tveksam till risknivå 9/9 men ändå innehåller fonden 20 % räntor

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om jag inte misstar mig så innebär Optis Maximal Hållbar att de inte investerar i råvaror då deras råvarofonder som de investerar i innehåller olja och andra tillgångar som man troligtvis inte vill investera i om man vill ha ett ”hållbart sparande”.

I övrigt så investerar Opti i relativt vanliga fonder, så som Handelsbanken Global Index Criteria, SPP Sverige Plus A och Handelsbanken Global Småbolag Index. De investerar med andra ord inte stenhårt i hållbara alternativ utan man kan se det som att de investerar brett men plockar bort de värsta bolagen. Utvecklingen borde med andra ord jämföras med en 80/20 portfölj som har en vanlig Globalfond och en räntemix.

 

/Jonatan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svar, Jonatan. Men är inte en utveckling på 3,4 % lite lågt med tanke på intresset för förnybara alternativ? Borde det inte gå att välja bort värstingbolagen och hamna högre..?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jörgen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-24 klockan 08:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.