Ta hem större vinst, fortsätta månadsspara?
Sök:

Ta hem större vinst, fortsätta månadsspara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Ta hem större vinst, fortsätta månadsspara?

Hej

Kan det ibland vara bra att ta hem en del av vinsten, men fortsätta månadsspara mindre månadsvis? I mitt fall ligger månadssparandet ca 1/20 av den vinst jag funderar på att plocka ut. Ev ta ut lite större ändå.

Det pratas mycket om att ta hem (del av) vinst nu när börsen gått starkt i början av året, den generella uppgången genom åren nu går på ”övertid” då man verkar prata om 7-årscykler och vi ev. går in i sämre tider framöver. I alla fall skakigare.

Tar jag hem en del vinsten, säkrar jag den. Fortsätter jag månadsspara fem tusen, sprider jag risken i en turbulent tid, men ökar återigen totala beloppet med tiden.

Jag känner att jag kanske ligger med lite för mycket pengar för att det ska kännas bra, men vill fortsätta investera på börsen. Ska inte använda pengarna. Blir en slags ombalansering. Istället för räntefonder har jag ett sparande på Sevenday, där de ger åtminstone 0.90 %, säkrare men nästan likvärdigt med räntefonder i avkastning.

Är 50 år och håller på att downshifta lite.

Hur tänker ni? Tips? Något jag inte tänkt på? Bättre sätt?

Hälsningar

Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förtydligande

Alltså kan det finnas en poäng i att plocka ut del av vinsten, men samtidigt fortsätta månadsspara som vanligt ett mindre belopp.

Jag har redan nu bara ca 35 % av totala beloppet på Sevenday istället för räntefonder, och alltså ca 65 % i aktiefonder, majoriteten indexfonder.

Man kan säga att jag ombalanserar till 50/50, då jag är 50 år och inte vill ta för stor risk. Speciellt inte nu när det gått bra ett tag.

Har även en bostadsrätt som just nu i alla fall skulle generera en lika stor vinst vid försäljning som totala beloppet.

/Martin

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  vill du uppnå 50/50 finns där två vägar att gå.
  ombalansera direkt idag genom att sälja av lite aktiefonder och köpa sevenday för pengarna eller ombalansera över tid dvs nyspara i sevenday tills du når 50/50. skulle aktierna gå ner under tiden och bli under 50% så nysparar du in i aktierna istället tills du når balans och vice versa

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  bengt
 2. Vit pil

  Tack för kommentar.

  Tänkte att i rådande marknadsläget att det kunde finnas en poäng med att snabbt och direkt ta hem en del av vinsten. Eftersom det verkar vara en hel del som talar för att det kan gå ner i snöar och höst. Månadssparar jag på bankkonto istället och fonderna går ner kraftigt, måste börsen återhämta sig. Med tanke på marknadsläget tänkte jag det var bra att ta ut stort och direkt. Sedan kan jag fortsätta månadsspara och det gör inte så mycket att börsen går ner, då jag köper billigt.

  Så kanske mer om det är märkligt att sälja av, men ändå fortsätta månadsspara i fonderna.

  M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Ingen vet om börsen kommer gå upp eller ned, absolut verkar den vara lite skakigare nu, men inget vet vars vi ska.

  Så att försöka tajma börsen kanske inte är det ultimata, du kan lika gärna missa en uppgång på 50%.

  Om det är så att du däremot känner att du har en för hög risk i ditt sparande så kanske det vore bra att sänka risken direkt men att fortsätta vara investerad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Tack för kommentar.

  Precis, jag vill inte ligga inne med för stor andel i börsen av mitt totala sparande, vilket det känns som jag gör just nu av flera skäl. Så jag omfördelar kan man säga. Säkra en större del medan börsen går bra

  Men det är detta med att jag fortsätter månadsspara mindre belopp i både fonder (och kontanter), samtidigt som jag plockar ut en större summa, som känns lite motsägelsefullt och som jag behöver feedback på.

  Brukar man göra en sådan kombination? Alltså ta ut större engångssumma för att börsen gått väldigt bra, men fortsätta sätta in mindre summa månadsvis.

  M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-19 klockan 10:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.