Ta lån eller betala med eget kapital?
Sök:

Ta lån eller betala med eget kapital?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Ta lån eller betala med eget kapital?

Hej,Jag undrar hur ni ser på det här med att ta lån för att betala en större utgift eller att betala med eget kapital.Är det alltid mest fördelaktigt att betala med eget kapital eller kan det vara bättre att ta ett lån eller låna upp på huset?Säg att jag blir tvungen att borra en ny brunn för mitt dricksvatten och att det uppskattningsvis kostar 50000-100000 kr. Eller vill uppgradera husets värmesystem till bergvärme för 150-200 000 kr. Vad är då mest ekonomiskt fördelaktigt? Att behålla mina sparade pengar och låna upp på huset, eller betala med eget kapital och därmed slippa ytterligare lån på min bostad? Kommer jag i längden att tjäna på att ta ett lån och investera mina sparade pengar? Eller är det bättre att betala kostnaden direkt och bli av med den och sedan börja spara ihop nya pengar?Finns det någon gräns där ni tycker det är bättre att ta lån/låna upp på bostaden än att betala kostnaden med eget kapital?Tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per,

Om det du gör med sparpengarna är att investera på börsen till i genomsnitt 8% avkastning per år (eller något annat som ger bra avkastning) så säger ju siffrorna att du ska låna till din investering.

Men man måste nog introducera begreppet risk också. Har du stort lån i förhållande till bostadens värde (eller eg. värdet på dina tillgångar) eller din räntebetslningsförmåga så riskerar du ju personlig konkurs om du tvingas sälja vid fel tidpunkt eller något annat oförutsett händer.

Men sammantaget så skulle jag säga att investerar du vettigt med de pengar du lånar och risknivån i din ekonomi inte blir för hög så är det mer ekonomiskt fördelaktigt att låna pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med Kalle.

  Mer fördelaktigt att låna pengar och investera vidare, men se till att du har en bra riskprofil.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-28 klockan 20:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.