Ta över ett bolån, amortera eller investera
Sök:

Ta över ett bolån, amortera eller investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Monika

ställde för sedan frågan: Ta över ett bolån, amortera eller investera

Hej!

 

Är i en unik situation och behöver råd från någon som kanske varit med om liknande. Mina val nu kan komma att påverka mig om kanske 5 år.

Historia:

Jag och min partner ska flytta till en lägenhet som hennes pappa har köpt för 3.8 miljoner. Han har betalat av halva kostanden dvs gått in med en kontantinsats på 1.9 miljoner. Denna betalda del är enligt kontrakt satt i hans dotters namn (dvs hon får 50% av lägenheten). Han står på den andra 50% och har då tagit ett lån på resterande 1.9 milj. Tanken är att jag ska ta över det lånet så att jag får 50% av lägenheten. Jag och min partner ska då äga 50% var. Eftersom jag inte känner mig ekonomiskt stabil att ännu ta över lånet tänker vi låta honom stå på det tills jag kan ta över/ och få en bra ränta på det. Eftersom belåningen är på 50% av ursprungskostnaden så är lånet amorteringsfritt. Räntan är också väldigt bra. Men när jag tar över lånet så kommer ju räntan att bli högre.

 

Till min fråga: jag sparar idag i fonder och funderar på att skapa en till portfölj där jag sparar en summa som jag annars skulle amortera. Men när vi då säljer lägenheten efter tex 5 år så kommer jag kanske ha fått avkastning på den sparade/investerade delen och när jag då får min del av vinsten så kan jag betala av skulden på 1.9 milj som en klumpsumma från vinsten. Kommer då kanske få kvar x antal tusen att använda som kontantinsats till nästa boende.

Men är det bättre att amortera cirka 3000kr i månaden tex och då minska min skuld med cirka 200.000kr efter 5 år? Eller bör jag spara/investera 3000kr/mån och kanske få någon avkastning på det och då betala av skulden med vinsten på lägenheten (förutsätter nu att vi går med vinst då det är en nyproducerad 3a i Stockholm).

Tack!!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom du bara äger halva lägenheten och vill ta över hela lånet så står du ”just nu” med 100% belåning. För att ta över lånet måste du först pytsa in en kontantinsats på 285000 kr och sedan amortera 2% per år. Om du sparar 3000 kr/månad kan du ta över lånet om ca 8 år.

Jag skulle inte räkna med att ett nybygge i Stockholm kommer ha gett vinst om fem år. Just eftersom det är ett nybygge kan man räkna med att fastigheten är belånad till taket i föreningens namn, och att byggherren som lett styrelsen i början har satt upp en glädjekalkyl för ekonomin. Det är nämligen oerhört vanligt just nu. Föreningen (under byggbolagets ledning) tar lån för att subventionera avgiften de första åren så att det ska se billigt ut. Allra sämst är det med löften som ”ingen avgift första året!”. När de sedan är ute ur bilden måste den nytillträdda riktiga styrelsen höja avgiften för att kunna betala på det lånet.

Dessutom har ju priserna i Stockholm stigit kraftigt de senaste åren redan. Inte alls säkert stt de kommer fortsätta i den takten. Fastighetspriserna har redan börjat mattas av.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag glömde slutsatsen (skyller på fredagkväll). Om du ska ha pengarna inom fem år och det dessutom är viktigt att de inte sjunkit i värde, då är det rimlogaste att helt enkelt amortera. Amortering är ett räntesparande så du blir inte helt lottlös.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Jag tycker det låter som en dålig deal att ta över 100% av lånet?
  Varför delar inte du och din partner på lånet också 50/50?

  Angående räntan på lånet så tror jag inte att det kommer bli en jättehög ränta om du bara förhandlar med flera banker.
  50% belåning, ni är två i hushållet. Har ni då också två inkomster så låter det inte som en dålig kalkyl, vet såklart inte hur ni har det ekonomiskt ställt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Emil!
  Man kan inte belåna en halv bostadsrätt. Frågeställaren lånar i banken med partnern som annan pantsätttare. Belåningen blir därmed 50 procent varför någon ytterligare kontantinsats ej torde behövas.

  Robin!
  Först får partnern vara med och pantsätta sin halva. Skall hon dessutom ikläda sig betalningsansvaret för den andra halvan. Vad händer om förhållandet spricker?

  Hade jag varit i partnerns situation hade jag aldrig gjort något sådant utan att först diskuterat detta med en jurist. Det kan dessutom vara så att gåvobrevet till partnern stipulerar att hon inte får ikläda sig något betalningsansvar för bostadsrätten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Nestor.

  Helt rätt, måste ha uppfattat det fel. Vore väldigt fel om den som redan äger ena halvan ska behöva stå som betalningsansvar på den andra halvan.

  Däremot kan jag tycka det kan bli lite fel om Monika inte kan betala på lånet, då står man där med att Monika måste sälja sin del och hennes partner bli tvungen att köpa den om hen vill bo kvar?
  Känns som att det kan bli lite konflikter ifall att något oväntat skulle hända?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-15 klockan 17:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂