Ta över ett hus
Sök:

Ta över ett hus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Ta över ett hus

Hej. Mamma har en tanke på att skriva över huset till mig och min bror som gåva eftersom lagfarten ändå måste skrivas om efter hennes man gick bort.

hur går man tillväga då? Jag vill helst inte ta över lånen eftersom vi ska bygga hus och vill inte ta upp det låneutrymmet. Huset är belånat ca 60%.
tanken är att mamma betalar räntor och amorteringar som någon slags hyra.

kan man komma runt så lånen står kvar på henne men huset på mig och min bror?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det låter knepigt, banken vill nog att den som lånar pengar även är ägare till säkerheten. Det hade nog varit möjligt om hon inte varit belånad, alt. om du och din bror haft möjlighet i er ekonomi att låna pengarna.

Men vad skulle fördelen vara att ge er huset nu? Enda jag kan se är att en del av ett framtida arvsskifte skulle vara avklarat, men som du är inne kan det ju bli jobbigt att göra detta i ”förtid” också.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med Kalle, ser inte riktigt syftet med detta?
  Visst du slipper en dubbel lagfart, men kanske inte är värt det för att ta upp dit låneutrymme?
  Vill du bo i det huset framöver, är inte de fallet, varför ska du då ta över det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Det är väl bara någon form av expeditionsavgift, ingen lagfartskostnad vid arv/gåva. Så frågan kvarstår nog vad som är syftet med transaktionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad händer med hennes skuld när hon går bort? Om hon inte har nåt hus att sälja och inte har andra tillgångar betyder ju det att dödsboet inte kan betala tillbaka skulden. Det låter inte som en sits som banken gillar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om nu banken mot all förmodan skulle låna ut pengar så kräver den givetvis fastigheten som säkerhet. De lagfarna ägarna får helt enkelt pantsätta fastigheten som säkerhet för änkans lån. Annan pantsättare kallas det för på fackspråk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  ” hennes man gick bort” är det menar mammas man har arvingar någonstans?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  för att göra en lång historia kort. När hennes man gick bort så gick särkullbarnet emot sin pappas sista vilja, dvs testamentet om orubbat bo, vilket har satt min mamma i en dålig ekonomisk situation. De hade inte skrivit mer än orubbat bo eftersom de trodde vi barn skulle efterfölja den önskan. Nu har särkullsbarnet krävt ut sin laglott, 25% av all deras egendom sammanräknad eftersom inget var enkilt uppdelat i deras förhållande, så tex hennes ”privata” pensionsspar ingår i det hon måste ge honom nu. Anledningen gissar jag beror på att personen har skulder hos kronofogden. Så min mamma vill nu eller i framtiden ge bort bla hus som gåva till mig och min bror eftersom hon inte vill att hennes arv ska hamna hos kronofogden tillsammans med att särkullsbarnet gick emot testamentet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 4. Vit pil

  Tack för berättelsen. Det bästa är att du frågar familj jurist. Min tanke är särkullbarnet ska ärva bolånet också. Den sämsta situationen är att din mor tvungen att sälja huset och flyttar till en mindre lägenhet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det stämmer att det finns ett särkullbarn.

Saken är den att särkullbarnet gick emot testamentet om orubbat bo och krävde sin laglott som är 25% av allt de ägde tillsammans, det innefattar även mammas egna konton och fonder till pension.

Att denne krävde ut sin laglott har satt min mamma i en mycket sämre ekonomisk situation. Hon är ledsen och besviken över att särkullbarnet gick emot sin pappas sista vilja och därför vill hon inte att han ska ärva mer när hon går bort. För att med största sannolikhet kommer delen av arvet han ärver gå raka vägen till kronofogden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Läs noga på och kontakta en juridiskt kunnig person innan ni gör nåt förhastat.

  Om personen har rätt till arv är det inte bara att skänka bort dennes del.
  https://lagen.nu/1958:637#K3P3S1

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ok, som sagt blir det nog svårt för er att köpa huset om ni inte vill lägga några pengar, lånade eller egna.

Men angående arvet så är det ju som björnen skriver. Det går inte att din mamma ger bort särkullbarnets arv. Men detta är nog inte rätt forum för en sådan fråga. Kontakta en jurist!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-19 klockan 09:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.