Ta råd/rygg på Mats-Svensson.se?
Sök:

Ta råd/rygg på Mats-Svensson.se?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran

ställde för sedan frågan: Ta råd/rygg på Mats-Svensson.se?

Hej! Jag vill börja med att tacka för en mycket bra hemsida. Jag har tagit för vana att ofta lyssna på ett podd-avsnitt på min promenad till och från arbetet. Jag började med det det strax före nyår. Jag har gått från i princip grönare än grön vad gäller fonder, aktier, index, avgifter och resten av den djungel bankerna huserar i för oss småsparare att gå vilse i, till i dag ha en skapligt vass machetes jämfört med tidigare, en slö Mora. Nu är det här med sparande roligt Tack ännu en gång. Och nu till frågan. Jag har börjat titta på på vad man kan göra med ppm sparandet. Där har jag lyckats att att inte göra helt fel genom att inte göra något. Pengarna ligger i 7:e ap-fonden. Men i min jakt på en bättre utdelning i PPM- systemet sprang jag på mats-svensson.se. Han har ju lyckats oootroooligt bra och han kan man få ta rygg på för en avgift. Det låter för bra för att vara sant. Vad finns det för fakta och tankar om honom?

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tja. Ap7 hade väl runt 34 procents avkastning år 2019. Vad låg Mats Svensson på? Om jag minns rätt 26 procent.

Personligen skulle jag inte betala honom pengar för detta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nestor. Tack för din synpunkt. Jag ska titta på den årliga utvecklingen för båda bakåt i tiden. Bör ge svar. 2019 är ju endast ett år. Det jag dock konstaterar är att värdet på hans och mitt värde i PPM skiljer sig markant från varandra. Han har ca 4 ggr mer. Och vi har grovt haft samma lön/inbetalning, gissar jag. Något måste det bero på. Jag tror han existerar av vad jag kan hitta och läsa om honom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran
 2. Vit pil

  AP7 Aktiefond startade 2010. Sedan dess har den haft bättre utveckling än Mats portfölj. När han presenterar utvecklingsgrafen på sin hemsida har han valt ett format som är väldigt beroende av vilket startår han väljer och helt döljer ovanstående faktum. Tyder inte på vidare förtroende för tjänsten han säljer…

  Jag ser ingen anledning att ge honom mina pengar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
 3. Vit pil

  PPM startade år 2000 och jag redovisar mina siffror sedan dess. Kan det vara fel?
  I år ligger jag på 5% och har inte följt med ner i raset.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mats
 4. Vit pil

  Nej Mats, det är absolut inget fel med att du visar dina siffror. Tvärtom, vi är mycket tacksamma för att du gör det. Tillsammans med de intervjuer och tidningsartiklar som vi fått läsa i b.la. Aftonbladet, Expressen och DI. Hur skulle vi annars kunna bilda en uppfattning om dig och bedöma din tjänst?

  Som Björnen påpekade har AP7 Aktiefond sedan den startades 2010 haft bättre utveckling än din portfölj. På en 10-års period (2010-2019) har den gett en genomsnittsavkastning på 15% medan din egen PPM-portfölj har gett bara 13%.

  Du kan ändå trösta dig med att under den tidsperioden har din PPM-portfölj gått mycket bättre än genomsnittet av de aktiva sparare som valt något annat än det statliga alternativet. Men om du räknar med också de inkomster som du har tjänat in genom din tjänst har du slagit rejält både AP7 och dina kunder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Räkna gärna med 2020 där jag har 8% till dags dato och AP7 -12%..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats

Kommentera

svarade på frågan för sedan

vi här på bloggen följen en strategi som heter ”köp och behåll” du väljer en fördelning av aktier/räntor sen håller du den fördelningen i ur och skur. vi viktar i princip våra portföljer efter hur marknaden ser ut. vi tar inga aktiva bet på framtiden.

 

mats svensson följer en annan strategi som heter ”momentum” han köper de fonder som har gått upp mest de senaste 3 månaderna och säljer de som har gått sämst. var vänlig läs artikeln från morningstar. (jag tog bara första träffen på google)

https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=fem-regler-for-momentum

 

momentum fungerar från tid till annan som alla andra strategier. ingen strategi fungerar alltid. du kommer förlora pengar från tid till annan även med en köp och behåll strategi.

jag skulle DEFINITIVT inte betala något för att ta rygg på någon. tar du rygg på någon så ligger du alltid steget efter. mats kommer köpa de fonder som har stigit mest, sen meddelar han sina följare vad dem ska köpa. och om de är tillräckligt många så när de köper så stiger kursen och då säljer han och går till nästa fond och så fortsätter det.

vill du följa momentum läs på och se till att ligga steget FÖRE alla andra istället, annars riskerar du att komma in för sent gång på gång och förlora pengar.

som vanligt är det den som kommer in sist som får betala de andras vinster. varje gång du köper så säljer någon annan och vice versa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns ganska gott stöd för momentum som effekt i akademiska studier. Tycker inte Morningstar artikeln var särskilt bra.

  Däremot behöver man inte betala personen i frågan utan det är ganska lätt att få till själv om man läser på lite.

  Att hans följarskara skulle ha så mycket kapital att de blir kurspåverkande i några av de större fonderna verkar osannolikt.

  Sk. ”front running”, att någon utnyttjar att de vet hur en aktör kommer agera och köper/säljer inför det är ett reellt problem med indexfonder också.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Hej Wendela
  Du skriver ”mats svensson följer en annan strategi som heter ”momentum” han köper de fonder som har gått upp mest de senaste 3 månaderna och säljer de som har gått sämst.” Var har du fått denna felaktiga uppfattning ifrån. Det stämmer inte alls. Lika lite som det andra du skriver…
  Jag meddelar mina kunder vilka fonder jag väljer samma dag som när jag själv gör bytet. Skulle någon inte hinna göra bytet samma dag som jag kommer vi andra inte att vinna på det då stora fonder inte påverkas av de belopp som kommer in i fonden pga av mitt byte.
  Du skriver saker som är helt uppåt väggarna och låter tvärsäker på dig själv. Det blir lite tragikomiskt. Ta reda på fakta innan du sprider osanningar om mig om min tjänst är du snäll.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Svensson
 3. Vit pil

  Bäst att gå till källan innan man gör en analys. Mats Svensson har själv beskrivit sin investeringsstrategi och -filosofi ganska ingående i DI.

  Dagens Industri 2009-11-20
  https://web.archive.org/web/20100724200152/http://di.se:80/Artiklar/2009/11/20/2280/PPM-portfoljen-som-rusat-med-175-procent/
  PPM-portföljen som rusat med 175 procent

  Dagens Industri 2010-07-14
  https://web.archive.org/web/20110318130136/http://di.se:80/Artiklar/2010/7/13/210746/Tuffare-ar-for-PPM-raketen/
  Tuffare år för PPM-raketen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Göran!

Kul att du undrar vad jag är för en.

På min facebooksida hittar du recensioner. Där kan du få en god uppfattning om mig och min tjänst.

https://www.facebook.com/pg/matssvensson2000ab/reviews/?ref=page_internal

 

Vänligen

mats

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag jämförde mats Svenssons utfall från 2010 och framåt då det först är 5maj 2020 som AP7såfa började. Fram till nu Ap7såfa 205% uppgång. Mats 221% uppgång. Mats uppgifter utgår från hela 2010 men ap7såfa började först i maj som sagt så det är inte helt korrekt jämfört men ändå. Min slutsats är att de är i paritet med varandra med skillnaden att Mats tar betalt. Jag vet inte vad han tar nu låt säga 1000kr per år. Det innebär att man bör ha minst 1000.000 i sitt ppm för att det skall vara motiverat i förhållande till avgiften om man jämför med Ap7såfa) och att man är lite intresserad då det innebär att man bör byta meddetsamma när man fått sms från honom. Nu har jag bara ap7såfa för jag orkar inte byta så ofta och resultatet blir ju snarlikt. Den stora anledningen till Mats fantastiska resultat är ju att han ett år på 00-talet fick 175% avkastning och det gjorde ju att portföljen steg rejält och det har han med sig framöver vilket ger en bra snittavkastning.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hej Johan
  Tack för din jämförelse.
  Jag kan tänka mig att mitt snitt även mådde bra av uppgången på 16% 2008 när börsen rasade ca 40% och av de 8% jag har i år när många fonder ligger på -15%.
  Det är även så att jag ligger i räntefonder långa tider under året och har lägre risk än AP 7 som är en högriskfond med hävstång vilket blir tydligt under tider av oro.

  vänligen
  mats

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Svensson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Uppenbarligen har Mats lyckats väldigt bra. Kudos till honom!
Men se det som en ”aktiv fond” utan avgifter.
MS INVF Global Opportunity har också lyckats väldigt bra. Men hur kommer den prestera kommande 10/20/30 åren? Ingen vet.
Jag rekommenderar lite försiktigt att du borde ha majoritet hos AP7 Såfa i PPM. Sen kan du, om du vill, leka aktivt med en minoritet av pengarna, t.ex. 30%.
Och samma i din vanliga portfölj. Kör majoritet indexfond, men lek med kanske 30% om du vill.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jack! Fint namn du har. Min ett-åring heter Jack..
  Artikeln från Hemberg är snart 10 år gammal och antagligen det enda negativa du kan hitta om min tjänst på nätet. Hans resonemang bygger på olika antaganden tagna ur luften. Jag har under åren, vid flera tillfällen, bett honom om en ny kommentar kring artikeln men han har aldrig svarat…
  Vänligen
  Mats

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Svensson
 2. Vit pil

  Hej Mats! Jag var på nätet och hittade följande som handlar om din tjänst:

  Tidningen Expressen 27 okt 2017, sidan 21.

  ”PPM-rådgivaren – 14 klagomål

  Grundare och VD är Mats Svensson, 49, i Helsingborg som presententerar sig på hemsidan: ’licensierad rådgivare, men också socionom och har arbetat med barn och ungdomar i tjugo år.’
  Registrerades 2015. Vd: Mats Olof Lennart Svensson.”

  Hur är det med licensen? Har du den fortfarande, har du blivit av med den eller kan det vara så att du aldrig har haft den?

  Jag har förstått att du har slutat med PPM-rådgivning helt och ger inte längre ens några investeringstips, men i stället har du en välmående firma som går ut på att sälja information om ditt kontoinnehav. Kan det stämma?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Rättelse till ovan: Registrerades 2010 (inte 2015).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  Och Mats, tidningen Aftonbladet har också skrivit om din tjänst,
  16 nov. 2017 sidan 17:

  ”Från januari till och med september i år kom totalt 507 klagomål till Pensionsmyndigheten. De allra flesta klagomålen gäller fondbolag eller pensionsrådgivare. Här några exempel på hur det kan låta. Sammanfattningarna är skrivna av Pensionsmyndighetens tjänstemän.

  ’Säljare från ppmradgivaren.se har ringt upp kund och uppgivit att hon ringer från Pensionsmyndigheten, kund fick en Facebook-adress smsad till sig. Har utlovat kund en 20-procentig årlig värdeutveckling mot en kostnad på 1400kr/år.’”
  PPMRådgivaren heter Mats Svensson, men kan vara någon annan från bolaget som ringt upp kund.
  https://www.temahalsa.se/folj-fondexperten-som-har-en-miljon-pa-premiepensionskontot/

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Och även Småspararguiden har kommenterat din tjänst, Mats:

  Fondbolagen.se
  https://www.fondbolagen.se/globalassets/aktuellt/nyheter/2020/remissvar-ppm-feb-2020/smaspararguiden.pdf
  Småsparaguiden
  Remissvar: Ett bättre premiepensionssystem
  (SOU 2019:44)

  ”Småspararguiden har inte bjudits in att yttra sig om utredningen men som en av få oberoende finansiella rådgivare tar vi oss friheten att göra det ändå.

  Det fria valet är överskattat

  Finansbranschens debattörer lutar sig mot att 3,7 miljoner sparare påstås ha gjort ett aktivt val inom premiepensionen. Vi tror dessvärre inte att alla dessa sparare är aktiva eller ens medvetna om sitt fondval. Vi misstänker att det oftast har varit telefonförsäljare, personliga bankmän eller diverse fondrekommendationscharlataner(3) som övertalat spararna om att de borde byta till en viss fond på ovetenskaplig grund.

  (3) Se ​mats-svensson.s​e, ​advisor.se​, twoship.com eller ​ppmtopp5.se”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 6. Vit pil

  Hej Tale!
  Jag använde mig av ett telemarketingföretag under två års tid. Utifrån de tusentals samtal de hade med presumtiva kunder är endast 14 klagomål snarare ett bevis på kvalité än något annat. Du kan gå in på vilket företag som helst och hitta klagomål. Kunder som klagar går inte att undvika.

  Ja, jag tog en licens för säkerhets skull även om det inte krävs för att ge information om vilka fonder jag väljer i ppm, vilket det har varit frågan om från dag ett. Finansinspektionen hade synpunkter på namnet PPMrådgivaren. Fick inte heta det då det inte var tal om rådgivning och därför bytte jag namn till Mats Svensson.

  Jag förstår inte varför jag figurerar i texten från småspararguiden då jag inte övertalar folk att byta till en viss fond. Jag informerar endast om vilka fonder jag själv väljer.

  PPM-pantern skrev om att jag hade ett dåligt år, vilket var sant. Att jag hade det berodde på att min tjänst var ganska ny och jag satt i min källare och registrerade tusentals kunder själv för hand. Det administrativa tog överhand. Jag blev dessutom ganska stressad över ansvaret jag kände för avkastningen. Det påverkade densamma. Sedan dess har jag lärt mig att bemästra pressen någorlunda.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Svensson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingetting är taget i från luften. Din tjänst kostar 1200kr om året och jag fick 9600kr i min ppm. Räkna själv vad jag betalar till dig i avg? Det kan vara så att det lönar sig i framtiden,men sådant ingen vet. Ap7 såfa kostar 0.10% i avg medan du tar 14% av mina pengar i från start 1200kr i avg. Riktigt dyrt men kan kanske bli bra . Du lever gott på dina kunder i alla fall. Lycka till.
Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mina medelkunder har ca 500 000 kr på sina premiepensionskonton. De har för 129 kr/ mån undvikit AP7:s ras på 18% i år och ligger istället på 5% upp för i år. En vinst på ca 125 000 kr för en insats på 1495 kr.

Lycka till själv Jack!

Vänligen

Mats

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Riktigt dyrt avg. Att du lyckats med din casino är det tur för dig och dina kunder. Men avg blir 14% ändå. Skulle aldrig betala det. Kul att du är så duktig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  jack
 2. Vit pil

  Nja, skulle inte vilja kalla det Casino. Faktum är ju att jag har ett ppm-saldo som är ett att de högsta i Sverige av 7 miljoner ppm-sparare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Svensson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur kommer det sig att en sådan expert som du Mats söker råd på Börssnack fond forum? Du lyckas skapa avkastning med dina galna högrisk fondval. Det är tur så länge går bra. Du behöver ingen ppm då du har så stor kund omkrets. 14% i kunds avg borde täcka långt. Men du är inte ensam som kan leva på kundernas 14% avg. Det gör många andra. Jag är glad för dig och dina kunder . Kul. Men dyrt om du inte lyckas med din gambling.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför betala för något som man kan göra själv?

Man kan förlora mycket pengar om man lyssnar på bankens rådgivare eller andra experter, för att inte tala om glada amatörer. Om de har en flashig hemsida och tar bra betalt av sina tjänster kan göra ett seriöst intryck, men det gör knappast risken mindre. Ofta är det precis tvärtom. Man kan göra mycket ekonomiskt fuffens inom lagens ramar.

Man får lite hum om vilken typ av fonder Mats brukar investera i när man går på hans hemsida och öppnar fliken Resultat och tittar på vilka innehav han har haft vid årens slut. Det är inte mycket som jag blir imponerad av förutom hans avkastningen år 2009, särskilt med tanke på att han säljer när innehaven gått fem procent plus. En något udda strategi kan man tycka men det verkar ha fungerat bra. Säkert bättre än att sälja på botten och köpa på toppen som några ”fondexperter” på den här bloggen har rekommenderat.

Aftonbladet 30 Jan 2020
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/xPp13B/ppm-gurun-mats-51-ska-leva-pa-43-000-kr-i-pension
PPM-gurun Mats, 51: Ska leva på 43 000 kr i pension
Så förvandlade han 200 000 kronor till 2 miljoner
– – –
– Jag har en strategi som går ut på att jag säljer när innehaven gått fem procent plus oberoende av vad jag tänker kring börsen framöver. Vid uppgångar väntar man ofta för länge och då går det ner igen. Men om man lyckas med detta fem gånger om året och får de här fem procenten så räcker det.

– När börsen går dåligt ligger jag i guldfonder, som ofta går bra när börsen går dåligt, och på det viset får jag avkastning även när marknaden är sur.
Kan man lyckas utan att vara lika insatt som du?
Det tror jag absolut. Jag brukar säga att jag är en vanlig Svensson utan en ekonomisk utbildning, men har ändå lyckats. Det gäller bara att ha ett intresse för det.
– – –

Men det finns också andra som Aftonbladet har intervjuat som har lyckats bra med liknande resultat.

Aftonbladet (23 juni 2017)
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/gqEL0/ppm-hajen-far-ut-mer-i-pension-an-i-lon
PPM-hajen: Får ut mer i pension än i lön

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-24 klockan 19:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.