Ta ut pengar från kapitalförsäkring
Sök:

Ta ut pengar från kapitalförsäkring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Ta ut pengar från kapitalförsäkring

Hej,

Jag äger en kapitalförsäkring, som min morfar tecknade åt mig när jag var 2 år, ifall min mamma skulle avlida före en viss ålder.

Jag har sagt att min bror ska få hälften av pengarna (vår mamma lever), och han vill ha ut sin del nu. Går det? Hur går vi tillväga? Jag kan inte så mycket om detta så ni får gärna förklara på ett enkelt sätt. Tack!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag förstår det rätt handlar det bara om att du är ensam förmånstagare i en KF. Men det är din mamma som har tecknat den och det är endast hon som kan bestämma över den. Hon kan när som helst gå till banken och ändra villkoren och förmånstagare om hon så vill. Eller ta ut pengar eller göra nya investeringar i den, precis som hon vill.

Prata med din mamma och fråga om hon kan tänka sig att gå med på ditt förslag. Det borde inte finnas några hinder om hon vill göra det. (Och eftersom det var så länge sen hon tecknade kapitalförsäkringen borde ni kanske också se över innehavet i den.)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som ovanstående har skrivit så är det hennes morfar som har startat KF:en, men ditt svar gäller ändå fast Anna får gå och fråga sin morfar istället.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Oopps, jag läste frågan för snabbt, ber ursäkt om det. Det gäller förstås Annas morfar. Hoppas han lever fortfarande, annars är det ingen som har en mandat att ändra villkoren på en KF i efterskott. (Annars kan det vara bra att kontakta banken och fråga om villkoren i det här specifika fallet, för att känna sig helt säker.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Ifall att morfar inte skulle vara i livet längre så kan väl egentligen Anna göra vad hon vill med pengarna?
  Eftersom att Anna lär ha varit förmånstagare för kontot och då ska det övergå till henne om den som startade kontot har dött?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Men hur blir det i så fall om det står i KF att förmånstagaren ska ha pengarna först efter en viss ålder – eller som i det här fallet, när mammans liv är också inblandad i villkoren?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Mhm, jag tror inte det går att skriva en viss ålder, utan endast sätta en ”pling” då ägaren av KF:en kan välja att föra över allt.
  Så det borde vara upplåst till förmånstagaren helt om ägaren är död.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stämmer det att hela innehavet säljs, så att aktier/fonder blir likvida medel, i samband med att en kapitalförsäkring överlåts till tex ett barn, eller stannar de kvar i sina innehav?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag undrar om mamman lever och det är en KF har efterlevandeskydd med ett förhandsvalt dödsfallsbelopp.  Pengar betalas ut enda när mamman dör.   Det är bäst att fråga försäkringsbolag.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-03 klockan 16:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.