Ta ut pensionsförsäkring vid 55
Sök:

Ta ut pensionsförsäkring vid 55

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nina

ställde för sedan frågan: Ta ut pensionsförsäkring vid 55

Hej,

Tack för jättebra information kring sparande. Jag undrar om du skulle vilja skriva om hur man bör göra om man har en privat pensionsförsäkring och är 55 år och därmed kan ta ut den?

Jag har en privat pensionsförsäkring på Avanza på 120 000 kr. Jag är 55 år och kan ta ut den och placera pengarna i fonder själv. Jag jobbar heltid och har en lön på 46 000 kr. Min plan är att jobba till ca 69-70-års ålder.

Det är något med skatt på uttag av den som gör att det möjligen inte är så fördelaktigt att ta ut den. Är det bra att ta ut den på 5 år (som man minst måste om man ska ta ut den) och investera i fonder eller bättre att låta den finnas kvar som pensionsförsäkring tills jag går i pension om 15 år?

/Nina

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nina!

Är inte helt säker men detta är hur jag tror det ligger till.
Eftersom du fortfarande jobbar och tänker ta ut pension så kommer pensionen räknas som lön och beskattas som lön, detta hamnar då på toppen av din nuvarande lön och skulle detta innebära att du hamnar över någon brytgräns för högre skatt så får du den högre skatten på det kapitalet som hamnar över.
I ditt fall så ser det ut som att du kommer hamna över en brytgräns med kapitalet och blir då högre beskattad, tror inte det är värt att du ut pensionen och bli så högt beskattad för att sedan placera den själv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-12 klockan 12:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.