Ta ut privat pensionsförsäkring på 5 år och investera själv
Sök:

Ta ut privat pensionsförsäkring på 5 år och investera själv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Paul

ställde för sedan frågan: Ta ut privat pensionsförsäkring på 5 år och investera själv

Hej,

Jag är pensionär idag och skulle vilja ha synpunkter vad som ger högst kapital för ett ev tidigt uttag på 5 år av min pensionsförsäkring i ett försäkringsbolag.  Vi pratar om en försäkring som nu ger 5 % återbäringsränta men kan skifta upp eller ner beroende på marknaden.  Senaste 5 åren har gett i snitt 6%.Jag kan välja på att ta ut försäkringen på livstid eller min 5 år eller 6, 8, 10, 15 eller hur jag vill.Mitt förslag själv är att jag tar ut x kr per månad i 5 år och sätter in 75% på en global barnportfölj och resterande 25% på en sparkontos nischbank med ca 1% ränta som jag vid ett akut behov kan använda och samtidigt säkra upp dessa 25% kapital. Efter 5 år är kapitalet från försäkringen 100% ut utbetalat till mig.Oavsett sparkapital – egen placering borde ge bättra utdelning än ligga kvar i försäkringen under lång tid. Försäkringen är ju inte kostnadsfri med diverse avgifter som dras varje år. Globalportföljen tror jag kommer att ge runt 7-8% ev mer samt att portföljen kommer ligga på ett isk.Beroende på marknaden och min ekonomiska situation tänkte jag efter 5 år ligga kvar några år i globalportföljen ev 5 år till men efter första 5 åren då övergå till större del ränteplaceringar.Finns det något i mitt förslag som bör tänkas över och isf vad kan vara mycket bekymmersamt.Tackar på förhand med bra kommentarer.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, om det är högre avgifter på pengarna nu än vad du skulle få vid ett snabbt uttag där du placerar pengarna så att avgifterna blir lägre så bör det löna sig att ta ut dem snabbt. Sedan är det så klart svårt att säga någonting helt säkert utan att ha satt sig in tjänstepensionens exakta villkor, det är möjligt att den lägre risken väger upp.

Men nackdelen annars är väl självdisciplinen. Om du tar ut pengarna finns ju risken att du lever upp dem, då där gäller det att ha tillräckligt med disciplin för att följa planen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-19 klockan 15:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.