Ta ut tjänstepension i förtid?
Sök:

Ta ut tjänstepension i förtid?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Gustavsson

ställde för sedan frågan: Ta ut tjänstepension i förtid?

Hej Jan och Caroline

Jag har en klurig fråga som får olika svar beroende på hur man räknar och vem man frågar. Jag har en tjänstepenson i fribrev hos Länsförsäkringar. Den är gammal, från år 2000 och går således inte att flytta. Det känns som om avgifterna saktar urholkar försäkringen. Den är stor så det är mao betydande belopp LF skurkaktigt snuvar åt sig varje år. Så jag funderar så här, skulle det kunna vara förmånligare att börja ta ut den snarast möjligt på 5 år och förvalta den på ett isk med samma fonder som nu? Jag har inget behov av den egentligen så den kommer inte att röras utan blir i praktiken ett barnspar på isk. Inga skattehänsyn behöver heller tas då min inkomst endast består av aktie och fondhandel vilket jag klarat mig mycket bra på i många år. Det handlar alltså bara om avgiftsoptimera tjänstepension. Lång utläggning men jag blir inte klok på det och jag tror det finns fler som funderar.

Det vore kul om ni vill ta er an räkneuppgiften.

Hälsningar

Mikael Gustavsson

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag funderar på samma sak.

Tänker att jag skall plocka ut pengar jag har hos AMF och Volvo Företagspension låsta i traditionell försäkring, för att sedan förvalta dem själv hos Nordnet.

Nackdelen blir väl att man får skatta för dem två gånger?

 

Willy

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Två gånger? Hur menar Du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Mmm, beror på rätt många faktorer. Är LF försäkringen traditionell (låg avkastning) eller i fonder? Antar du har traditionell eftersom du säger att avgifterna urholkar värdet vilket inte borde hända för en fondförsäkring (annat den ligger i obligationer). Det beror också på din spar horisont och din ålder i kombination. Du kommer inte runt skattehänsyn eftersom det lär ha en stor inverkan.

  Om du tar ut det under 5 år så får du ju betalar minst kommunalskatt runt 30% och i värsta fall även statlig inkomstskatt runt 50% på toppen om över ca 500 000 kr/år i uttag. Känns inte som en bra strategi att betala det och sedan försöka jobba upp kapitalet och försöka hinna ikapp den avkastning du väl ändå får hos LF.

  Om du väntar och tar ut pengarna tills du fyllt 66-67 år så får du däremot mycket lägre skatt 17-19% beroende på om du fortfarande arbetar eller inte. Kolla på Skatteverkets sida.

  Såklart om ditt konto går back eller bara plus någon % om året så kan du ju ändå ta ut dem bara för att det känns bra, men annars tror jag det är bättre att låta dem stå och ta ut när fix får lägre skatt på dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När jag plockar ut dem läggs de på lönen och då dras skatt. Lyckas man sedan placera dem i fonder där de går plus, får man betala skatt på vinsten när man säljer fonderna.

Hittade en artikel om att plocka ut tjänstepensionen vid 55 års ålder.
Jag förstår inte detta stycke: ”Den som plockar ut hela sin tjänstepension i förtid kan däremot inte räkna med att få del av garantipensionen senare, då den allmänna pensionen tas ut.”

https://www.svd.se/experter-ta-inte-tjanstepension-for-tidigt

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du sparar ju med skattade pengar, så det blir ingen skatt på de pengar som du lägger in i ett nytt sparande. Sparar du inte i ett ISK får du däremot betala 30 procent på värdetillväxten vid uttag. Någon ny skatt på de gamla pengarna blir det givetvis inte.

  Spara gärna i ett ISK, så betalar du en låg schablonskatt per år i stället för reavinstskatt när du avyttra dina fonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Läste, men förstår fortfarande inte varför man inte får del av garantipension om man tar ut hela tjänstepensionen? Har man endast liten eller ingen allmänpension när garantipensionen ska träda in (vilket år?), varför får man ändå inte garantipension? Bara rätt att söka bostadstillägg tydligen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Tack för svar Nestor.

  Tror vi pratar om två olika saker. Jag undersöker via Nordnet vilket pensionssparande jag har rätt att flytta.
  De två Traditionella försäkringarna jag har hos AMF inbillar jag mig att jag inte får flytta.
  För att få kontroll över dessa pengar måste jag plocka ut dessa pengar under fem års tid, f.o.m nästa år.
  Då läggs de på min övriga lön från Volvo, vilket innebär att jag får skatta för dem. Eller??
  Sedan placerar jag dem hos Nordnet, vanligt fondkonto. När jag sedan säljer fonderna får jag skatta för eventuell vinst.
  Då har jag skattat två gånger för pengarna. Eller tänker jag helt fel?

  Mvh Willy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
 4. Vit pil

  Vinsterna skattar du bara för en gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-01 klockan 18:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.