Ta ut vinst vid aktieuppgång eller inte?
Sök:

Ta ut vinst vid aktieuppgång eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas

ställde för sedan frågan: Ta ut vinst vid aktieuppgång eller inte?

ack för en grym blogg!
Du har säkerligen fått den här frågan tidigare, men jag hoppas ändå på ett svar.

Det här är ett exempel:
Jag har 100 kr som jag investerat i aktier år 1, det är 10 st aktier. Jag har råd att förlora dem. Problemet är att jag inte heller behöver pengarna så frågan är hur skall jag göra?

År 3 är de värda 140 kr
År 6 är de värda 95 kr
År 10 är de värda 125 kr

Det enda jag då åstadkommit  är att jag deltagit på marknaden och hoppas att när behovet för mina pengar inträffar när de gått upp. Borde man istället sälja av för att ta ut vinsten under åren som går, t.ex sälja 3 aktier år 3?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Problemet är ju att man inte vet hur börsen går i framtiden. År 6 kan ju aktierna lika gärna vara värda 200kr. Då var det ju inte så bra att sälja 3st tre år tidigare. Men du är på helt rätt spår när du säger att du deltagit på marknaden och hoppas att aktierna är värda mer när du behöver pengarna.

Nyckeln här är att veta när du ska använda pengarna. Är det mindre än säg 5år tills du kan behöva pengarna så är det nog ingen bra idé att ha alla pengar på börsen.

Men om du säger att du inte vet när du ska ha pengarna så måste du ju ta ställning till om du vill riskera att de har minskat i värde när du behöver använda pengarna. Om inte är det typ ett sparkonto som gäller. Men om du kan ta den risken finns ju också chans att de har ökat i värde när du säljer och ska använda pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tomas!
  Du har glömt utdelningarna under 10-årsperioden. Där bör du ha en 30, 40 kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-14 klockan 09:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂