Tacksam för feedback
Sök:

Tacksam för feedback

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Tacksam för feedback

Hej på er alla,

 

Skulle uppskatta er feedback på nedan portfölj vilken är mitt privata pensionssparande. Månadssparar med samma fördelning. Spartid ca 25-30 år.

 

LF Global Indexnära 60%

Tin Ny Teknik 10%

Proethos Fond 10%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%

AMF Aktiefond Småbolag 5%

LF Tillväxtmarknad Indexnära 5%

Swedbank Robur Access Asien 5%

 

För mycket risk? För mycket Sverige?

Jag planerar att ersätta LF Tillväxtmarknad och Access Asien med 10% i Avanza Emerging Markets då dessa känns väldigt lika och avgiften är lägre.

Stort tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, du har en bra bas med en global indexfond. Det kommer nog gå utmärkt. Små finesser kan göras. Jag hade tagit bort Proethos fonden. Därför att den har ingen betydelse för klimatet i framtiden. Hela världen behöver massa kärnkraftverk (sök upp Michael Shellenberger).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är själv förespråkare för kärnkraft, men tycker att det är konstigt att rekommendera bort proethos av den anledningen. Just nu flödar mycket pengar till förnyelsebart oavsett om du gillar det eller ej.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  A:

  Det du glömmer är att förnyelsebart har ingen plats i framtiden (om nu inte en AI-forskare kommer på något, fast då ser hela världen annorlunda ut). Det kommer krascha eventuellt när folk inser att kärnkraftverk är hur man kommer leverera utsläppsfri el till hela världen. Vind- och sol kommer ALDRIG att kunna ge en bra ekonomisk standard till hela världen. Kärnkraft kan göra det och utan utsläpp. Som sagt läs in på Michael Schellenberger.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 3. Vit pil

  Aen, i det här sammanhanget är det inte viktigt om förnyelsebart har en plats i framtiden eller inte. Det viktiga är vad marknaden tror.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  Som jag skrev, tycker själv att kärnkraft är objektivt bättre, men det handlar ju faktiskt inte om det. I slutändan får vi titta på vad man faktiskt investerar i idag, och det handlar mycket om förnyelsebart, oavsett vad du anser om det.

  Utöver det så när jag kollar igenom Proethos innehav så handlar det inte bara om energiproduktion. Du investerar i ny miljöteknik, elbilar, effektiv kyla & värme (kyla kanske är extra relevant om planeten blir varmare?), tåg, cyklar/elcyklar, kollektivtrafik, återvinning, m.m. Ponera att världen går över till kärnkraft så är många av dessa branscher fortfarande högst relevanta.

  Även om du inte tror på dessa branscher så tror marknaden på det och kommer förmodligen att göra det många år framöver (vad jag tror i alla fall). Jag tror att proethos är en av de fonder som kan kapitalisera på denna trend.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 5. Vit pil

  Då har jag haft fel. Såg massa vind- och sol aktier när jag tittade på stört innehav och antog att fonden i princip bara investerade i sånt. Med tanke på att den är diversifierad utanför den förnybara energisektorn så kan den ha avkastning på lång sikt. Men jag förstår inte varför man skulle investera i det. Den enda anledningen jag ser är att man vill godhetssignalera över några glas vin och ha något intressant att prata om. Det är oklart hur den riskjusterade avkastningen är jämfört med småbolag till exempel.

  Passar i den aktiva/lekportföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade valt följande

LF Global Indexnära 50%

Tin Ny Teknik  25%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 25%

Men jag är ingen expert1

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-31 klockan 11:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.