Tacksam råd
Sök:

Tacksam råd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dave

Den här artikeln publicerades 2017-08-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Tacksam råd

Hej! Jag tror att börsen kommer krascha snart. Jag kan väldigt lite om aktier, men jag vill investera 200 tusen när börsen går ner 20%. Hur gör en nybörjare detta på bästa sätt? Tacksam för tydliga konkreta råd.

 

mvh

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Problemet är ju att ingen kan ju veta när en krasch kommer och hur allvarlig den kommer att vara, om kraschen är ensamkommande eller om den följs av flera krascher och hur lång tid det tar för börsen att återhämta sig osv.

Om du väntar in -20% och köper då, kan ju börsen lika gärna fortsätta ner ytterligare 20% eller mer. Men givetvis har du ändå ett försprång om du går in då jämfört med folk som gått all-in innan kraschen.

Eller så kraschar den ”bara” 17% och du hinner inte köpa förrän börsen börjar gå upp igen.

Rädslan för att förlora pengar ska man respektera. Om du trots allt vill vänta med att gå in tills du ser en större börskrasch är det inte fel tänkt alls.

Sensommarens börsdipp på runt 7-8% kanske är en försmak av vad som komma skall. Eller inte. :-)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar, är medveten om att inget går att förutse.

  Så, hur gör jag på bästa sätt om jag vill investera enl ovanstående förutsättningar :) ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dave

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar, men hur gör jag på bästa sätt för att investera den summan när börsen gått ned så mycket? Summan är alltså klar och cutoffen då jag hoppar på tåget är redan bestämd, jag önskar bara konkret tydligt råd hur jag ska gå till väga. Tack på förhand.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man är nybörjare bör man nog egentligen inte köpa aktier annat för att det är kul, tufft och allmänbildande.

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Om syftet är att öka sannolikheten att bli rik är istället grundtipset att satsa på flera breda indexfonder/passivt förvaltande fonder med låga förvaltningsavgifter (0,40 % eller lägre) och sprida ut köpen över tiden, samt att undvika blandfonder, generationsfonder och fond-i-fond-påhitt. Om man sparar på lång sikt och har stålnerver som klarar av ett börsras utan att panika kan man köra 100 % aktiefonder. Annars så blandar man in lämplig mängd ränte- och obligationsfonder i portföljen tills man sover gott om nätterna. Ju högre andel aktiefonder, desto större risk – men även en bättre möjlighet till hög avkastning. Hög andel aktiefonder kräver även att man har en längre sparhorisont på sin portfölj – kanske 10 år med 100% aktiefonder. Det är trist om börsen råkar stå lågt just när man ska plocka ut pengarna och man inte har tid att vänta tills den går upp igen. En tumregel som man ser ibland är att man ska ha 10 % ränte- och obligationsfonder per år som det är kvar tills man ska plocka ut pengarna.

Det är lite oklart för mig exakt vad du behöver hjälp med, men nästa steg blir att välja vilka fonder du ska investera i. Det finns inspiration här på Rika Tillsammans, exempelvis Nybörjarportföljen och Globala barnportföljen, och om du bestämt dig för 100 % aktier är det ju bara att strunta i ränte- och obligationsfonderna i dessa.

Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Ytterligare inspiration till okomplicerade fondportföljer finns på Claes Hembergs blogg:

Fondportföljerna lyfts av Sverige och tillväxt

 

Nu är 200.000 kr ganska mycket pengar, åtminstone för mig, så det kan kräva lite eftertanke vad du vill investera i.

Men om man är lite lat kan man alltid köpa 100 % billig globalfond, exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära (förvaltningsavgift 0,20%). Då blir man indirekt delägare i drygt 1.600 stora och medelstora företag på de etablerade aktiemarknaderna över hela världen. Förmodligen är en sådan tillsynes enkel fondportfölj ganska bra.

Länsförsäkringar Global Indexnära täcker dock inte tillväxtmarknaderna så då kan man komplettera med några enstaka procent Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,40 % förvaltningsavgift) och bli indirekt delägare i drygt 830 bolag, och sprider på så sätt riskerna ytterligare över jordklotet.

Sverige utgör bara 1 % av världens aktiemarknad, och blir procentuellt rätt representerat med Länsförsäkringar Global Indexnära, men många väljer trots det att plocka in Sverigefonder i portföljen. Det kan man motivera exempelvis med att valutarisken minskar, att Sverige är ett någorlunda stabilt och demokratiskt land med utvecklat rättssystem, att Stockholmsbörsen historiskt under många perioder överpresterat jämfört med resten av världen och att Sverige är ett stort exportland och på så sätt indirekt ger viss global exponering. Exempel på billiga passivt förvaltade Sverigefonder är Avanza Zero (0 % förvaltningsavgift), Nordnet Superfonden Sverige (0 % förvaltningsavgift), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,20 % förvaltningsavgift) och SPP Aktiefond Sverige A (0,20 % förvaltningsavgift).

När du har bestämt dig för att vilka fonder du vill investera i är det dags att skaffa ett Investeringssparkonto, ISK, ifall att du inte redan gjort det. Säkra kort tycker jag är Avanza https://www.avanza.se/ och Nordnet https://www.nordnet.se/. Själva innehavet av ISK är gratis hos dessa, så man kan eventuellt skaffa båda för att titta runt och jämföra hur det ser ut på insidan. Det finns en drös med andra banker som har ISK, med mer eller mindre torftiga webbsidor, som saknar vettiga appar till mobilen, som eventuellt har ett lite väl begränsat fondutbud, höga courtage för aktier, samt misstänkt dålig hantering av exempelvis amerikansk och dansk källskatt. Och så finns det kanske även något guldkorn bland dessa övriga som jag inte brytt mig om att vaska fram.

För att öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza eller Nordnet, och förmodligen även hos andra banker, använder man mobilt BankID. Det tar bara några enstaka minuter (om man struntar i att lusläsa alla finstilta dokument).

Sedan är det bara att sätta in pengar på sitt ISK och trycka på köpknappen vid aktuell fond och ange hur mycket man vill köpa för. Och överväg starkt att sprida dina inköp över tiden så att du inte råkar investera alla dina pengar vid en olämplig tidpunkt.

Friskrivning: Jag tar inget ansvar för mina råd i denna text, utan det är bara en inspiration att söka ytterligare information. Du tar själv ansvar för vilka investeringar du väljer att göra. Det finns massor med bra texter här på Rika Tillsammans som förhoppningsvis gör att du blir en klokare och en bättre investerare.

Tjäna pengar, spara pengar och bli rik | Tips som faktiskt fungerar

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”En tumregel som man ser ibland är att man ska ha 10 % ränte- och obligationsfonder per år som det är kvar tills man ska plocka ut pengarna.” Hoppsan! Blev visst felformulerat. Man ska alltså öka andelen ränte- och obligationsfonder med 10 %-enheter per år mot slutet av investeringen så att man till sist har 100 % av dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-29 klockan 20:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂