"Tajma" marknaden med månadssparande
Sök:

”Tajma” marknaden med månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patrik Nilsson

ställde för sedan frågan: ”Tajma” marknaden med månadssparande

Hej alla!

Om man gör precis som jag, månadssparar och lägger in ca 30% av min nettoinkomst varje månad på främst fonder, bör jag då försöka ”tajma” marknaden den månaden? Exempelvis om börsen gått ner ett par dagar i rad så investerar jag min ”investeringsandel” på 30 % och annars investerar jag den sista varje månad… eller bör jag för att helt utesluta känslor och gissningar bara välja ett datum, säg den 14e varje månad och strikt hålla mig till detta datum?

 

/Patrik

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förenklat.

i en uppåtgående marknad ska du köpa så tidigt som möjligt, helst igår.

i en nedåtgående marknad ska du köpa så sent som möjligt, helst imorgon.

Om du köper den 1e, 15e eller 30e spelar nog mindre roll på lång sikt. Viktiga är att du köper regelbundet och inte slutar investera för att det går ner tex.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Problemet med just den strategin är att du inte vet om börsen är påväg fortsatt ner eller upp, kan lika gärna vända dagen du får pengar och sedan fortsätter upp hela månaden, ska du då gå in och köpa den sista i månaden när det då är som dyrast?

  Men som du säger, köpa regelbundet och jag hade sagt ett fast datum där man köper varje månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Regelbundenhet!! Strunta i att försöka tima marknaden!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-10 klockan 17:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.