Taktik att investera i börsintroduktioner
Sök:

Taktik att investera i börsintroduktioner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens H.

ställde för sedan frågan: Taktik att investera i börsintroduktioner

Hej!

 

Säg att man har c:a 10 000 kr varje månad och satsar dem på olika börsintroduktionsföretag för att få en diversifierad portfölj. Vad finns det för risker respektive fördelar med nyintroduktioner? Förstår att dem generellt snabbt blir övertecknade men borde det inte vara lättare att komma över ett större antal aktier än om man går på de etablerade aktiebolagen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min spontana kommentar är LÅT BLI!

Här kommer ett förenklat svar. En börsintroduktion kan bero på: Ägarna vill ha loss pengar, Bolaget skall stärka sim image. Pengarna behövs för att köpa en konkurrent, öka sin produktion eller på annat sätt bli bättre. Väldigt ofta är det en kombination av alla tre sakerna.

Köper du aktier i etablerade bolag typ SHB, SKF, Investor och så vidare är risken oerhört mycket mindre. Bolagen har en stabil ekonomi och på sikt får man igen sina pengar även efter en börsnedgång. Däremot går många av de nya bolagen en högst osäker framtid till mötes. De noteras ofta på Firsth North eller Aktietorget. Detta innebär att likviditeten är låg, och att det vid en börsnedgång kan vara svårt att över huvud taget sälja aktierna.

Attraktiva bolag blir ofta övertecknade. Du får kanske tilldelning en gång på två eller tre. Mindre attraktiva bolag är däremot lättare att få. Risken är alltså stor att du får en del rötägg i din portfölj om du inte analyserar varje bolag noga innan du du tecknar.

Jag upprepar:Du måste alltså gör en analys innan du beslutar dig för att teckna. Annars är risken extremt stor att du kommer att förlora pengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-27 klockan 17:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.