Taktik att investera i börsintroduktioner • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Taktik att investera i börsintroduktioner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens H.

Jens H. ställde följande fråga för 7 månader sedan:

Hej!

 

Säg att man har c:a 10 000 kr varje månad och satsar dem på olika börsintroduktionsföretag för att få en diversifierad portfölj. Vad finns det för risker respektive fördelar med nyintroduktioner? Förstår att dem generellt snabbt blir övertecknade men borde det inte vara lättare att komma över ett större antal aktier än om man går på de etablerade aktiebolagen?

Det finns 1 svar till denna fråga

Nestor svarade på frågan för 7 månader sedan

Min spontana kommentar är LÅT BLI!

Här kommer ett förenklat svar. En börsintroduktion kan bero på: Ägarna vill ha loss pengar, Bolaget skall stärka sim image. Pengarna behövs för att köpa en konkurrent, öka sin produktion eller på annat sätt bli bättre. Väldigt ofta är det en kombination av alla tre sakerna.

Köper du aktier i etablerade bolag typ SHB, SKF, Investor och så vidare är risken oerhört mycket mindre. Bolagen har en stabil ekonomi och på sikt får man igen sina pengar även efter en börsnedgång. Däremot går många av de nya bolagen en högst osäker framtid till mötes. De noteras ofta på Firsth North eller Aktietorget. Detta innebär att likviditeten är låg, och att det vid en börsnedgång kan vara svårt att över huvud taget sälja aktierna.

Attraktiva bolag blir ofta övertecknade. Du får kanske tilldelning en gång på två eller tre. Mindre attraktiva bolag är däremot lättare att få. Risken är alltså stor att du får en del rötägg i din portfölj om du inte analyserar varje bolag noga innan du du tecknar.

Jag upprepar:Du måste alltså gör en analys innan du beslutar dig för att teckna. Annars är risken extremt stor att du kommer att förlora pengar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]