Taktisk tillgångs allokering
Sök:

Taktisk tillgångs allokering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas

ställde för sedan frågan: Taktisk tillgångs allokering

Efter den turbulenta perioden funderar jag på att bygga om min Nybörjarportfölj till mer balanserat sparande så som Rikatillsammans-portfölj. Jag ogillar dock att det är en väldigt stor portfölj med många fonder och skulle vilja hålla det mer simpelt. Jag har stött på begreppen trendföljande portfölj, Taktisk Tillgångs Allokering (Tactical Asset Allocation) och glidande medelvärde. Bloggaren Classier Hedge.
Det låter intressant, man får känsla att man kan undvika dippar så som den pågående genom att överflytta pengar till säkrare delen av portföljen när man får signal.

Vad tycker du/ni om konceptet?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tomas!

Det är detta som just är att tajma marknaden, att försöka undvika nedgångar.
Detta ger dig alltid två tillfällen som du måste bestämma dig och göra rätt för att få bättre avkastning, när du ska sälja och när du ska köpa tillbaka.

Absolut är det möjligt att klara av det, men det är inte att rekommendera om du inte vill vara superaktiv, det behöver inte löna sig ändå om man är aktiv.

MA (Moving avarage) är det du skriver som glidande medelvärde, detta är en indikator inom TA (Tekniskt analys) som man kan använda för att spå trendskiften.
För att hålla på med sådant så måste man verkligen ha en bestämd strategi och följa den helt, även när det går åt fel håll. Psykiskt så kan det vara väldigt tufft då man ibland har fel och måste rätta sig genom att göra motsatsen mot vad man vill göra.

Har du hållit på länge med ditt sparande?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker du att det för många fonder går det ju att köra en enklare variant, t ex:

 

https://lekonomi.blogspot.com/2019/01/permanent-portfolio.html

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du hade förmodligen inte undvikit nuvarande dipp med exempelvis global taktisk tillgångsallokering. Tvärtom har de som kör den strategin i dagsläget drabbats hårdare av denna nedgång, men back-tracking visar att det historiskt har varit en lönsam strategi. För att slå index måste man våga avvika från index. (Och å andra sidan vet vi inte om den nuvarande dippen är över, så tillgångsallokerarna som nu kommit in lite sent i guld och obligationer kanske blir vinnare trots allt.)

Man behöver inte vara superaktiv för att använda taktisk tillgångsallokering. Portföljen omsätts i snitt några gånger om året. Det ”superaktiva” består i att man disciplinerat kontrollerar portföljen varje månadsskifte och ser till att man ligger rätt placerad enligt trendverktyget.

Om man bara har insikten att trendverktyget har ganska fel då och då, men att det förväntas bli bra i längden, tycker jag faktiskt att det i allmänhet är psykologiskt lättare att stå ut med taktiskt tillgångsallokering jämfört med exempelvis permanentportföljen. Man tillåts nämligen agera kraftfullt när marknaden ändrar riktning, vilket känns befriande, även om det i efterhand visar sig att man råkat göra fel sak just denna gång.

Som Robin redan påpekat är det viktigt att ha en bestämd strategi och följa den helt, även när det går åt fel håll. Det handlar om statistik. Man gör placeringar mekaniskt, som i vissa fall känns fel redan från början och som faktiskt går fel, men om man följer strategin förväntas de i längden slå index. Man kan inte på förhand veta när strategin funkar bra.

Skriv ner din strategi på ett papper eller i ett dokument på datorn! Det gäller egentligen även de som håller på med permanentportföljer och andra tråkinvesteringar, eller investeringar överhuvudtaget. Det behöver inte vara något långt och krångligt dokument, men den dag strategin känns tokfel plockar du fram dokumentet och läser innantill vad du tyckte var skitsmart när du befanns dig i ett någorlunda känslomässigt neutralt tillstånd. Och så gör du det som står på pappret. Jag har vid några tillfällen mer eller mindre fått tvinga mig själv att mata in köp- och säljordrar efter att uppgivet ha konstaterat vad jag plitat ner i mitt investeringsdokument. Utan dokumentet hade jag förmodligen lockats att improvisera, och då spricker strategin. Du själv är din största fiende!

Om du vill läsa mer om mekaniska strategier och trendföljning rekommenderar jag ”Investerarfysikern” Henning Hammars blogg. Han driver även den kommersiella tjänsten Börslabbet för den som inte vill/kan/orkar räkna själv.

Jag avråder från att köra 100 % taktiskt tillgångsallokering. Det kan gå åratal då strategin underpresterar, och då är det bra med andra investeringar som funkar bättre i ett annat börsklimat.

Jag ser heller inte taktiskt tillgångsallokering som en ersättare till Rika tillsammans portföljen. Det är i stället ett komplement som är väsensskilt från hur man som investerare ser på avkastning i förhållande till index.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-12 klockan 22:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂