Tänk kring Aktiesparar-program vs. långsiktigt indexsparande
Sök:

Tänk kring Aktiesparar-program vs. långsiktigt indexsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av SAAB-anställd

ställde för sedan frågan: Tänk kring Aktiesparar-program vs. långsiktigt indexsparande

Hej,

Jag har en fråga jag undrar över hur jag bör tänka kring.

Idag månadsspar jag långsiktigt 10% av nettolön i diverse indexfonder.
Utöver detta så sparar jag 5% av min nettolön i SAAB:s aktiesparprogram (upplägg beskrivs här : https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/guldregn-over-saab-anstallda-6647939).

Att ha ca 33% av sitt sparande  i 1 aktie medför såklart risker – men såsom jag ser på det hela med 1:1 Matchnings-aktier på investerat belopp efter 3 år – så motsvarar detta en hög avkastning och relativt låg risk!

Givet att aktien är kvar på samma nivå efter 3 år som vid köp så bör detta motsvara en 100% (1:1 matchningsaktie) avkastning på 3 år, eller motsvarande 26% avkastning per år inkl. ränta-på-ränta effekt.
Aktien måste gå ner mer än 50% efter 3 år för att avkastningen på investerat belopp skall bli negativ, eller tänker jag fel?

Anser ni att detta upplägg är värt risken, och värt att fortsätta investera i, eller ska jag istället satsa de där 5% i ökat sparande i indexfonder?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tycker absolut att det låter attraktivt upplägg att köra på, såklart du har en stor exponering mot SAAB och ger dig en större bolagsrisk, såklart SAAb kan gå ner 50% på 3 år. men då har du inte förlorat något heller.

Jag tycker det låter attraktivt!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det tråkiga är att aktierna ligger på ett traditionellt konto, och du får betala 30% vinstskatt både på tilldelningen och ev vinst när perioden är över då du också tvingas flytta aktierna till egen depå. Jag har samma erbjudande och tvekar. Sista dagen att svara imorgon..

    0
    Gravatar ikon för användaren
    evert kjellgren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-29 klockan 13:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂