Tankar kring min taktik och investeringar i guld..
Sök:

Tankar kring min taktik och investeringar i guld..

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: Tankar kring min taktik och investeringar i guld..

Hej!

Har läst och förstått att det är omöjligt att tajma marknaden, man jag känner ändå att jag vill stå lite utanför tills nästa krasch då jag inte själv tror på att köpa in sig i dagsläget. Kanske fortsätter upp i 10 år till vem vet men detta känns bäst för mig vad forskningen än säger.

Många pratar om guld och det tycker jag verkar intressant, funderar på om det vore smart i min situation att investera i guld, skydda mina pengar mot inflation samt kanske göra lite pengar under en börskrasch för att när det blir köpläge sälja av en del månad för månad och samtidigt köpa in mig i investmentbolag??

Har sett avsnitten här på bloggen med Eric Strand som förvaltar bl.a fonden Pacific Precious A och undrar om hans fond kan vara ett alternativ för mig? kanske inte räcker med en fond eller kanske finns fler bra investeringar för denna taktik?

Är nybörjare så undrar även om detta ens är genomförbart och om jag har fått en realistisk bild av hur man kan agera m.m, vad har ni för tankar till en som bestämt vill vänta.

Mvh Johannes

 

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Personligen tycker jag att du kan göra gott i att investera i flera tillgångsslag. Aktier, guld, (korta) räntor kanske? Månadsspara förstås. Alternativt avvaktar du med räntor och lägger i en buffert för att köpa mer aktier/guld över tid eller när tillfälle ges.

Jag investerar i guld genom Xetra 4GLD via nordnet. Det finns även en till ETF där som jag läst i rekommendationer, ETFS Physical Sweiss Gold (GZUR).

Jag tror oavsett att det är lite av ett fool’s errand att tajma marknaden helt och hållet.

Har funderat på att säte upp en slags faktorbaserad kvot. T ex spara en viss del i guld/likvida medel efter x antal års börsuppgång. För att sedan kunna öka månadssparandet om börsen går ned ett antal procentenheter eller under viss tid.

Samtidigt är det som sagt tveksamt om man kan tajma marknaden, egentligen oavsett hur man vänder och vrider på det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag vill också påpeka att det faktum att du själv anser dig vara nybörjare gör att jag vill trycka än mer på att inte göra det för avancerat. Investera enligt nybörjarportföljen eller globala portföljen och tillåt dig att bygga en större buffert t ex.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 2. Vit pil

  Jag håller med. Lägg 60% i t.ex. Avanza Global och 40% i t.ex. AMF Räntefond Mix. Månadsspara och vänta…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nybörjare bör hålla sig borta från guld. Pacific Precious är dessutom ingen renodlad guldfond utan den investerar i ädelmetaller. Ingen vet hur den kommer prestera vid en börskrasch.

Vill du tajma marknaden (ej rekommenderat), lägg pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti och vänta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En ETF som följer guldpriset nära 1:1 uppbackat med fysiskt allokerat guld är inte är mer komplicerad än en aktieindexfond? Att nybörjare ska hålla sig borta från guld känns som att man skrämmer upp folk i onödan.

  Räntefonder är ju idag en garanterad förlust (kort sikt, pga inflation och skatteeffekter) och då kan det vara en bättre idé att t o m lägga pengarna som skulle gått till räntefonder i likvida medel utanför ISK/KF. Att stoppa pengarna i en räntefond är därför i princip samma sak som att lägga pengar på kontot och vänta. Fast med högre skatt. Däremot är det förstås en bra psykologisk kudde när det svänger på börsen (men det är därför motsvarande del går till guld i mitt fall).

  Att Pacific Precious är en hedgefond gör den absolut mycket svårare att förstå men egentligen inte svårare än många aktiva aktie- och räntefonder. Tyvärr erbjuder inte Avanza köp i Xetra 4GLD eller ETFS Physical Sweiss Gold (GZUR).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 2. Vit pil

  Svårigheten ligger inte i att köpa en guldfond utan att designa en portfölj där guld gör nytta. Exempelvis i en riskparitetsportfölj.

  Jag tycker det är intressant du jämför guld med räntefonder. Räntefonder har helt riktigt låg avkastning, men guldet har ingen avkastning alls! Guld är därför ingen investering utan spekulation. Du köper en metall i hopp om att den kanske blir dyrare i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Strategin att stå utanför marknaden och försöka köpa i nedgångarna har svårt att slå regelbundet sparande, även om du är Gud.

Let’s say you had the ability of a god – you could determine the exact low point of the stock market each year], in real-time, and only put your cash in at that very moment. You might assume that this ability would guarantee you could outperform all other investors. And you’d be wrong.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att köpa guld för hela slanten är ju också en chansning. Guldpriset kan gå både upp och ner. Om börsen går upp och guldpriset ner så sitter man där med skägget i brevlådan.

Rika Tillsammansportföljen kan vara ett alternativ för att få avkastning även om man tycker marknaden verkar osäker.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fast det var det å andra sidan ingen som föreslog heller 😉

Jag har själv ca 5-10% guld just nu i portföljen.

Det senaste poddavsnittet var å andra sidan väldigt intressant. Om man kan sitta still i båten en tid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-17 klockan 18:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂