Tankar kring portfölj
Sök:

Tankar kring portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Tankar kring portfölj

Hej! Jag är 40 år, och har sent omsider satt upp ett månadssparande på Avanza (planerar även att göra separata lite större överföringar över tid). Jag har inga investeringsbehov och sparar i princip för pensionen. Tänkte månadsspara med ca 10 % av min disponibla inkomst. Vissa saker framstår som lite oklara:

 1. Det framhålls, bl.a. i denna blogg, att räntefonder är en viktig del av en portfölj. Medan andra skriver att räntor inte tillför så mycket till en portfölj. Dessutom ska man ju exponera sig mot aktier med 10 % för varje år som man inte behöver pengarna. I mitt fall betyder det att jag bara ska ha aktiefonder som andelsslag, och inga räntor. Någon reflektion?

 

 1. Utifrån ovanstående tänker jag en variant av Nybörjarportföljen (fast med mindre räntefonder):

70 % Avanza Global

10 % Avanza Emergin Markets

5 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag

5 % Plus Småbolag Sverige Index

10 % AMF Räntefond Mix

 

Då har jag 10 % exponering mot Sverige. Eftersom jag har så lite i räntefonder, så sparar jag bara i en globalräntefond, istället för ytterligare uppdelning i Långa resp. Korta räntefonder. Jag vore tacksamt om någon har en reflektion :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanzas globalfond är en matarfond i Luxemburg, dvs 30%skatt etc. Avgiften på 0.1% är egentligen högre och ska jag vara ärlig så presterar den uselt.

Om du vill ha en globalfond så finns det andra. Bättre.

 

Dock om du nu precis har börjat spara och verkligen inte har något större kapital att börja med så tycker jag du ska chansa hejvilt och experimentera.

Auags silver bullet. Tundra Vietnam. Pictet biotech. Etc. You name it.

 

Det är först när man har ett större kapital som man måste tänka på att bevara pengarna. Inte några räntefonder när du precis börjat månadssparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Jag kommer gå in med större kapital också, dock i omgångar. Så jag måste tänka på att bevara kapitalet.

  Vilken annan globalfond rekommenderar du i så fall (hos Avanza)? Länsförsäkringar Global Indexnära?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Jepp den är jättebra.

  Angående chansning. En genomsnittlig 40åring har istort sett vad hen behöver för att leva (bil, boende etc) och har förhoppningsvis inte samma behov av att supa bort lönen som en hälften så gammal.

  Dvs 40åringen som då börjat som sparkarriär ser då att man kanske inte behöver byta bil var tredje år etc.

  Och sparar man då säg 3k i månaden så är det 40k på ett år vilken egentligen är en piss i mississippi för en genomsnittligt frisk 40åring med jobb.

  Ergo, chansa och sikta på hög avkastning. Ränta på ränta principen är inte riktigt lönt de första åren där. Det är en helt annan femma om TS hade varit 18år.

  Och det är också en helt annan femma om en 40åring som fått loss typ en miljon (har på sparkonto tex och upptäckte att det kunde vara värt att sätta i arbete) där vill man ju köra lite säkrare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 3. Vit pil

  Tack för alla intressanta synpunkter! 40-åringen tänker inte supa bort lönen:) Obs, jag ska gå in med större kapital också. Kanske ska gå in med ett förskott på arv, om 1,5 mkr.
  Förändrar det svaren? Jag tolkar svaren som att andelsslag och fördelning är bra, även med tanke på att jag ska göra större insättningar!?

  En del verkar förespråka att man ska ha mer mot Sverige (småbolag och investmentbolag), t.ex sammanlagt 20 %?

  Och eftersom jag i princip sparar till pensionen, ska jag kanske skippa räntefonden, och bara exponera mig mot aktiefonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-20 klockan 10:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.