Tankar kring portföljen
Sök:

Tankar kring portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Osäker

ställde för sedan frågan: Tankar kring portföljen

Hej Jan,
Har ett stort belopp som ska skalas in på marknaden under x antal år, men frågan är hur man ska se på framtiden och agera?
Finns många som anser att vi nu befinner oss i ett läge som vi inte varit i sedan lång tid tillbaka där risken är stor att valutornas värde kommer försämras avsevärt och i värsta fall bli helt värdelösa, pga att stater runt om i världen trycker mer pengar (Det monetära systemet som vi känner till idag kommer kollapsa). Man ska då enbart köpa Guld, Silver och aktier i ädelmetallgruvor, och det är med dessa man bibehåller värdet på sin förmögenhet.  Man ska alltså hålla sig borta från aktier. Främst hör man att Kina, Ryssland, Indien och andra länder ökat på sina guldreserver och då fundera man ju på vad man själv bör göra!?
Hur illa är det egentligen med staternas valutor/finanser och hur sannolikt är det att en monetär kollaps kan ske eller sker?
Som med mycket annat så är det ingen som vet något om framtiden och åt vilket håll pendeln slår, och det är detta som bl.a. gör att det blir så svårt att skapa sig en uppfattning med hur ens investeringar ska läggas upp framåt. Vem vet det kanske rullar på utan att någon förändring sker med de pengar som staterna trycker?
Oavsett om man går all in på ädelmetaller eller inte eller kör på tex 10%, hur bör man tänka gällande om man ska hålla sig till pappersguld eller fysiskt guld? Skulle valutorna tappa sitt värde så blir pappersguldet inte värt något, så rent krasst så är det fysiskt guld som gäller. Eller tänker jag fel?
Om man resonera kring det enligt ovan om valutorna i världen tappar sitt värde, hur bör man tänka kring fortsatt skapande/uppbyggnad av sin fondportfölj?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vilka är alla folk som tror att alla valutor kommer bli värdelösa? Förutom domedagsprofeter på Flashback? Det är iaf inget jag hört när jag dagligen tittar på Bloomberg, CNBC, etc.

Men visst är det alltid bra att vara exponerad mot både EUR/USD/CNY och SEK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Låter som väldigt mycket domedagsprofetia, man får själv bena ut vad man tror i allt brus som finns där ute i medier osv.
Att alla valutor skulle bli helt värdelösa låter väldigt otroligt att det skulle hända, men såklart är allt möjligt.
Problemet med t.ex guld och silver är att dessa tillgångar ej avkastar något, dom har ett konstant värde och därför anses det vara en hedge mot andra tillgångar.

Men om du tror på alla dessa domedagsprofetior så är det egentligen bara fysiskt guld som gäller, Jan har gjort en artikel om just guld som du hittar här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-24 klockan 18:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.