Tankar om MQR?
Sök:

Tankar om MQR?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pelle

ställde för sedan frågan: Tankar om MQR?

Vad tror RT-communityt om morningstars nya ratingsystem MQR för att hjälpa en hitta fonder som har potential att vara bland de bästa i sin kategori långsiktigt?jag tycker det verkar mycket lovande, iaf till en början. Problemet är väl dock att när alla samlas i ”det bästa alternativet” så slutar det att vara bäst eller? https://www.morningstar.se/se/news/204764/nu-lanserar-vi-fondbetygen-mqr.aspx https://www.morningstar.se/se/news/203098/fakta-om-morningstar-quantitative-rating-fondbetyg.aspx

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är ett stort fan av att automatisera det som går. Här påstår Morningstar alltså att de följer samma mall som proffsen gör när de väljer fonder.

Cynisk som jag är så fastnar jag på detta i deras beskrivning:

”Resultatet är att fonder som har fått betyget ”Gold” därefter i snitt ger ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. Och de med betyg ”Negative” har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt”

De skriver också att låga avgifter ären viktig datapunkt. Jag kan uppnå samma resultat som den här roboten genom att helt enkelt rekommendera den billigaste indexnära fonden i varje kategori. Typiskt sett kostar ju billiga fonder kring 0,4%, snittet kostar 1,5% och de dyra över 2%. Och som grupp kommer alla fonderna inom en kategori ligga mycket nära index.

En kul övning kan vara att försöka hitta dyra fonder med högt MQT-betyg och försöka analysera dessa själv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kul att veta att enligt MQR har Swedbanks teknikfonder ingen potential att vara bland de bästa i sin kategori långsiktigt. ;-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det framgår att höga avgifter i kombination med avhoppade förvaltare påverkar betygen negativt, så det skulle kunna vara det som drabbat Swedbank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Ja, så är det nog.

  MQR bygger på de fem P:s.
  https://www.morningstar.com/articles/591905/what-are-morningstar-medalist-funds
  1 People that run the fund
  2 Process that they are using
  3 Parent organization
  4 Price or expenses
  5 Performance

  ”Performance” på Swedbanks teknikfonder har varit bra historiskt så det måste vara de andra P:s som sänker ratingen. ”People” och ”Process”kan än så länge vara svårbedömda eller okända så det är för tidigt att ge bra betyg på dessa faktorer även om det längre fram i tiden skulle visa sig att de är helt briljanta. Så det är fullt möjligt att de här fonderna kommer att prestera nära toppen även i framtiden trots att Morningstars AI har kommit fram till en annan slutsats.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

MQR betyg har inte så stor betydelse när det gäller aktiva branchfonder. Alla som köper sådana fonder antar jag att de köper/säljer fonderna betydligt oftare än att tänka långsiktigt. Olika brancher går olika i olika böscirkel. Antingen lyckas man gissa rätt eller gör man fel bedömning och väljer fel branch. Inget att spara i automatisk månads sparande och glömma det på 10år. Swedbank teknik fonder har inte haft så lysande utväckling jätte många år från början. Det som gjorde de till vinnare är lysande utväckling på teknik aktier senaste 10 år över lag. Teknik aktier ser så övervärderade ut just nu att man blir lite rädd när man ser de höga värderingar. Det är inget som jag skulle börja månadsspara i just nu. Det känns tryggare ha bred branchspridning i portföljen. Branchfonder kan vara luriga om man misslyckas med egna val och glömmer bort portföljen på ett tag som många småsparare gör.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle nog säga tvärtom. Vad som gäller indexfonder är betydelsen av MQR är nästintill obefintlig. Men när man jämför aktiva fonder med varandra kan den vara ett verktyg som kan vara värt att titta på. Kanske inte det smartaste verktyget men ändå.

  Sen kan jag hålla med dig om att aktiva branschfonder har alltid sina risker.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-13 klockan 19:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂