Tankar om nordnets nya indexfonder?
Sök:

Tankar om nordnets nya indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: Tankar om nordnets nya indexfonder?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gustav.

Det var helt onödigt starta de nya indexfonder i från Nordnet. Det är inget som vi inte hade sedan innan. Det finns så många global,europa,usa indexfonder som kostar 0.20% i avg. Likadant tillväxtmarknad index finns redan som kostar 0.40% i avg. Avanza tillvextmarknad index är billigast 0.29% i tottal avg. Det som skulle göra någon skillnad för oss kunder är att göra något billigare. Som sagt apsolut ingetting nytta med de nya Nordnet indexfonder.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En nackdel är att det skapar inlåsningseffekter på ISK, eftersom Nordnets fonder inte går att flytta på samma sätt som exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

någon som har hittat var globalfonden för 0,20% har sin skattepliktiga hemvist?

Och är det redovisade priset 0,2% total kostnad eller tillkommer transaktionskostnader inom fonden?

Betalar den 15% eller 30% skatt på amerikanska utdelningar?

Inget jag kommer byta bank för tyvärr

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hemvisten för de här Nordnets nya indexfonder är Irland och transaktionskostnader ingår inte i det givna priset, enligt faktabladet.

  Har för mig att skatten i Irland för amerikanska utdelningar är 15%.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När jag läser ”bipacksedeln” för Nordnet Indexfond Global ställer jag mig frågan om fonden kommer äga en enda aktie, eller om de ens får gör det.

”[…] aktier eller andra värdepapper med aktieliknande egenskaper emitterade av företag i utvecklade länder. Fonden överlåter det ekonomiska intresset i sådana aktier och får exponering mot indexets totala nettoavkastning genom en swaptransaktion.
[…]
Fonden exponeras mot motpartsrisk som kan uppstå på grund av att swappens motpart inte kan fullgöra sina skyldigheter. Du kan förlora en del av eller hela din investering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja om där är såna extra risker i fonden utan att den är billigare kanske man ska undvika den. gillar inte vad både avanza och nordnet försöker göra för att pressa avgifterna. det blir investeraren som får bära de extra riskerna.

avanza gör liknande, man tar in pengar sen köper en fond som i sin tur köper aktierna.

affärsmodellen för swap är väl liknande den som för ett lån? dvs kan man ta in kapital och skapa en högre avkastning än vad det kostar att betala tillbaka kapitalet plus ränta så gör man en vinst.

betyder det då indirekt att emitenten som nordnet köper swaparna av tror att de kan prestera en bättre avkastning än den som msci World ger och det är så man tjänar sina pengar?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-01 klockan 15:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.