Tänker jag rätt? Insättning under corona-tider.
Sök:

Tänker jag rätt? Insättning under corona-tider.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Tänker jag rätt? Insättning under corona-tider.

Hej och tack för en bra blogg och podd!

Tack vare er har jag fått mer struktur i min privatekonomi. Är fortfarande nybörjare men tycker att jag lär mig mycket av er.

Jag är nu i en situation jag aldrig varit i innan, och speciellt i rådande corona-tider ville jag kolla om ni tycker att jag tänker rätt?

Just nu kör jag en 3-hinkars princip. Har en bufferthink sparkonto på Avanza, och två konton på Lysa: en 90/10 där jag sparar till pensionen. Och en 60/40 där jag sparar till att eventuellt köpa lägenhet i framtiden, och andra ändamål inom 5-10 år.

Jag är frilansare och har just fått ett ovanligt uppdrag där jag tjänade 520 000 kr, pengar som jag inte hade räknat med i år. Måste såklart skatta på de, men efter det vill jag spara de mesta av de. 

Jag tycker att det känns lite läskigt att investera allt på en gång, så tänkte eventuellt månadsspara till mina Lysa-konton, kanske 20 000 i månaden, uppdelat mellan båda kontona. Tänker jag rätt?

Tänkte först om det är bättre att avvakta och bara ha kvar de på mitt konto nu.. känns lite läskigt att sätta in pengar just nu när allt verkar gå nedåt och inget ljus i sikte. Men efter att ha lyssnat på eran podd tänkte jag försöka ha is i magen och köra på…

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om jag själv skulle sätta in en större summa vid dessa tider så hade jag nog veckosparat, alltså sätta in en del varje vecka då vi har väldigt stora rörelser just nu.

Skulle säga att detta är en ypperlig tid att börja spara in lite pengar som har en tidshorisont på 10 år, vi har raderat flera års uppgångar i skrivande stund men absolut kan det såklart bli mer, därav hade det varit lite mindre riskabelt att veckospara in pengarna under en tid framöver.

Läs gärna Jans artikel om ”investera allt på en gång eller sprid ut”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Tack för svar, det låter klokt, så ska jag göra!

  Tror du det är en bra ide att sprida ut det över 10-12 månader ca? Den större summan som jag ska sätta in alltså.

  Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-03 klockan 15:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂