Tänker jag rätt?
Sök:

Tänker jag rätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: Tänker jag rätt?

Hej!

Är ny på sidan och har precis satt mig in och påbörjat spara enligt 4-hinkar-principen. Är 27 år gammal och har börjat spara till kontantinsats till hus som jag och min sambo tänker köpa om ca. 3 år. Sätter undan 12000 kr / månad till ett 30/70-konto på Lysa. Hade 20/80 innan men ökade efter att ni rekommenderade att öka risken något. Tänker också att 30% aktier kanske är rimligt med tanke på att vi har 3 års sparhorisont.

Utöver detta sparar jag 500kr / månad i den passiva hinken 90/10. Mest för att underhålla denna och bygga aktieandelar till framtiden.

Nu till frågorna:

  • Om jag sätter in engångsbelopp; bör jag sätta den i bufferthinken till kontantinsatsen eller passiva hinken?
  • Är det rätt att spara i två hinkar med tanke på vår tanke på hus om 3 år? Borde även 500-lappen gå till kontantinsats-hinken?
  • Är det rätt att köra 30/70 med tanke på rådande Corona-kris och med 3 års sparhorisont eller gå tillbaka direkt till 20/80?
  • Bör denna risk i så fall balanseras om när det nästa år är 2 år kvar och därför bli 20/80 igen?
  • Bör passiva hinken nu bli 100% aktier under corona-tider?

Hade varit tacksam för lite tankar! Har själv försökt klura med blir inte riktigt klok på hur jag bör tänka.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

2. Ja det är rätt att fortsätta spara långsiktigt automatiskt. Få har den vanan, och ett sådant månadssparande gynnar en många gånger om på lång sikt.
3. Det följer principen om att ha så många 10-% aktier som man kan låta pengarna vara i fred. Det är möjligt att börsen faller 40% till, så det skulle innebära en nedgång på 18% i portföljen som helhet. Räntefonderna kommer antagligen falla lite också, så åtminstone 20% nedgång är möjlig med en 30/70 portfölj i detta läge. (det betyder inte att det kommer hända)
4. Ja. Under två år är sparkonto är bra.
5. Om du byter till 100% aktier så skulle jag flytta den till Avanza i så fall och köpa Länsförsäkringar Global Indexnära, som har avgift på 0.22% jämfört med lysas 0,4%. När det faller mer logga inte in en massa, sitt still i båten och fortsätt månadsspara till en ytterligare rabatt (rabatt på lång sikt).

Lycka till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-30 klockan 22:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.