Tankevurpa på 4% regeln
Sök:

Tankevurpa på 4% regeln

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Tankevurpa på 4% regeln

Så spola fram världen några år och jag har 25 gånger pengarna i en indexfond. Det finns inte många utdelande fonder längre så jag säljer av andelar varje år.

Någon gång, även långt fram i tiden, måste andelarna ta slut och då fallerar 4% regeln?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du är alltaå rädd för att fonden stigit så lycket i värde att minsta enheten du kan sälja är värd mer än 4% av ditt innehav. Detta är inget riktigt problem.

Dels kan man i många fonder redan idag äga tusendelar av en andel.

Dels kan fonden göra en split om deras minsta säljbra enhet blir för dyr. Då får du en extra andel för varje andel du redan har, samtidigt som man halverar värdet på varje andel. Ditt innehav får samma värde men andelen är värd hälften.OOch så är du tillbaka i ett läge där du kan sälja av en lagom mängd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som ren kuriosa kan nämnas att aktien Berkshire Hathaway Inc Class A kostar 306355 USD styck (och liksom andra aktier endast handlas i hela andelar). De som ägt den aktien länge har nu ett monster i portföljen, även om det delvis är ett positivt bekymmer med tanke på den fenomenala kursutvecklingen. Huvudägaren Warren Buffett vägrar dock av filosofiska skäl att gå med på en split.

  Men som Emil redan nämnt är det inget problem för innehavare av vanliga fonder, då fondandelar handlas med decimaler.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är inte helt hundra på att jag har förstått frågeställningen. Så länge värdeökningen är större än vad du plockar ut så kommer andelarna aldrig att ta slut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Holger säger, om värdeökningen överstiger uttagen så får du en oändlig cykel, självklart så länge du plockar du 4% av det ”nya” värdet varje år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-18 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.