Tänkt rätt angående 4-hinkar strategin?
Sök:

Tänkt rätt angående 4-hinkar strategin?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Torbjörn

ställde för sedan frågan: Tänkt rätt angående 4-hinkar strategin?

Har läst och följt denna blogg under ett tag nu och har lite funderingar på om jag tänkt rätt angående 4-hinkar strategin.

I dagsläget så har jag ca 40 000 kr på mitt Swedbank-konto för diverse löpande utgifter. Här ifrån betalas alla räkningar och hyra.

Sedan har jag 50 000 kr i buffert hos Avanza på Sparkonto+ Collector till 0,75 % ränta.

För att inte ha allt för stor buffert har jag 30 000 kr i vad jag kallar ”låg-mellanrisk hink” i form av en 40/60 portfölj. 40% Avanza Global resten räntor i form av Spiltan Räntefond Sverige och AMF räntefond lång.

Därtill månadssparar jag 3000 kr i en så kallad passiv hink där jag just nu har ca 120 000 kr. Har ingen aktiv lekhink men känns inte som jag behöver ha det.

Har jag tänkt rätt angående 4 hinkar-strategin eller skulle ni omfördela något?

Uppskattar synpunkter!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag bestämde mig ganska fort för att använda 4-hinkarstrategin, men det tog ett tag innan jag räknat ut hur mycket jag borde ha i varje hink.

Som jag har räknat borde du ha en större andel i mellanrisken, eller ha som mål att fylla den till en viss nivå. Men det viktiga är nog att ha ett system: att såhär mycket ska finnas i denna hink och om det inte gör det så ska jag göra såhär.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som P.B skriver så kanske du borde ha en lite större mellanrisk? Eller vad är tanken för dig att den ska användas till?

Det är just när du vet vad hinkarna bör användas till som du kan ta beslut för vilken risk du vill ta i varje hink.

Så mitt tips är just att komma på vad du ska använda hinkarna till och sedan börja se vad du vill ha för risk i varje portfölj!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har ingen direkt plan med min mellanrisk-hink utan bestämde mig för att lägga 30 000 kr i en 40/60 portfölj för att inte ha allt i buffert. Hade ju 80 000 på Sparkonto+ Collector innan. Jag har ju även 40 000 på min vanliga konto som täcker utgifter som hyra och räkningar. Eftersom jag bor i bostadsrätt med min sambo känns det inte som jag heller behöver ha en överdrivet stor buffert. Vet inte om jag bara ska lägga de 30 000 i min passiva hink? Är aningen konfunderad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torbjörn
 2. Vit pil

  Enligt Fyra Hinkar Strategin så ska mellanriskhinken täcka upp alla utgifter i några år framöver om du blir långtidssjukskriven eller arbetslös, detta för att du inge ska behöva plocka från din pension/passiva portfölj.

  Det känns som att du saknar den hinken om du vill följa ”Fyra Hinkar Strategin”.

  Tycker inte du behöver större buffert, räcker nog bra med 40 000kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Anledningen till att jag skapade den hinken var för att jag inte ville ha hela 80 000 kr i buffert, bor i bostadsrätt och tror inte att jag behöver så mkt. Så skapade en ny hink (låg-mellanrisk) med 30 000 i för att om mot förmodan bufferten skulle ta slut att enkelt kunna plocka därifrån. Så enbart därför egentligen. Annars har jag ju mitt normala sparande med fokus på indexfonder och bra avkastning över en lång tidsperiod.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Din buffert på 50000 hos Collector känns rimlig. Men om din vardagsekonomi går ihop utan bekymmer så anser jag att du kan flytta merparten av dina  40000 på ditt Swedbank konto till din låg/mellanrisk hink. Om det krisar kan du väl föra över från Collector inom ett par bankdagar. Sen tycker jag att du kanske ska fortsätta fylla på låg/mellanrisk hinken mer än din passiva hink. Av de 3000 du månadsparar så kanske 2500 till låg/mellanrisk och 500 till den passiva.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-01 klockan 22:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.