Tar jag för lite risk?
Sök:

Tar jag för lite risk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Tar jag för lite risk?

Hej!

Är 33 år och tror att jag har låg risk för att bli arbetslös, jobbar i vården. Har ganska stora marginaler i min ekonomi och kan spara ca 40 % av min lön.

Mitt sparande ser ut ungefär så här:

Buffert 100k cash
Mellanrisk Rikatillsammansportföljen 600k

Månadssparande i LYSA 90/10 + lekhink med några enskilda aktier
600k

Det jag har börjat fundera på är om jag tar för lite risk med min mellanrisk hink som känns relativt stor?

Vad tycker ni? Skulle jag sälja av delar och lägga i aktiedelen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Risk är personligt ihop med tidshorisont! Men kan tipsa om mitt sätt att kolla vilken risk jag kan ta, ta det inte som rådgivning!…

Att stress testa sin ekonomi helt enkelt på alla plan, ger några exempel.

Går du runt varje månad året ut på A-kassan utan att behöva röra buffetkontot?

Om du har bolån, går du runt varje månad om räntan skulle stiga till 8% utan att röra buffetkontot?

Om du bor ihop med någon, går ni runt på bara en lön?

Om det inte finns något scenario där buffertkontot skulle bli drabbat på ett oförbart sätt, inte mer än att du behöver laga bilen, som du sen snabbt kan fylla tillbaka.

Om du dessutom har tex inkomstförsäkring, och din ekonomi klarar alla test du kan hitta på, som kan hända i ditt fall. Då kan du fårga dig själv…

Du har för stor bufferthink, syftet med den? 40-60k kanske räcker?

Mellanrisk hinken skulle du lätt kunna halvera enligt mig.

Då får du ca 350k över? Där du exempelvis kan sätta 250k i Lysa, 100k till lekhinken nu när många fina köplägen finns på bra bolag eller bara sätta 100k i Xact högutdelande.

Risken är baserad på din ekonomi och tidshorisont!

Dessa portföljer med kort tidshorisont funkar inte alls för mig, alla portföljer behöver aktier för att växa och aktier kan ta lång tid att återhämta… Därför är jag svart och vit och kör bara på Aktier, buffertkonto och sparande till tex renoveringar, bilar m.m görs på sparkonto.

Rikatillsammansportföljen för mig är för portföljer värda över 6 miljoner.

Somsakt, bara personliga tankar och ingen rådgivning :), Om du kollar igenom bloggen för du säkert bättre svar.. Lycka till!

Mvh TIm

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-04 klockan 18:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.