Tar jag för liten risk? Amortering vs räntefonder
Sök:

Tar jag för liten risk? Amortering vs räntefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Berra B

ställde för sedan frågan: Tar jag för liten risk? Amortering vs räntefonder

Hej,Först och främst vill jag tacka Jan och Caroline för all hjälp jag har fått från er de sista 1,5 åren sedan jag började följa er videoblogg. Det har varit en ovärderlig hjälp som nybörjare på börsen.När jag börjar räkna på min ekonomi så ser jag en skev fördelning som jag inte är helt nöjd med. Innan jag gör några ändringar tänkte jag att det kunde vara bra att få ert perspektiv på saken.I dag sparar jag varje månad:- 15.000 i nybörjarportföljen (60/40)- 3.000 i pensionsportfölj (90/10)- 7.000 amortering på bostadslånFördelningen i mitt månadssparande är alltså 47% aktie och 53% räntor/amortering.Mitt samlade kapital är 250.000 i nybörjarportföljen och 2 mill i en lägenhet (min del är värd 4 mill med 2 mill i lån)Totalt har jag alltså 90% av mitt kapital i bostad, 6% i aktiefond och 4% i räntefond. Men med tanke på bostadslånets hävstångseffekt är exponeringen hela 95% bostad och bara 3% respektive 2% aktier och räntor.Det jag har börjat fundera på är om mitt månadssparande och kapital är för lite exponerat mot aktiemarknaden, eftersom detta bara är 47% respektive 3%. Det jag funderar på är att jag ska fortsätta amortera 7.000 i månaden men öka aktieandelen i min nybörjarportfölj till 80-90% för att aktieandelen i mitt totala månadssparande (inkl amortering) ska bli 60%.De enda fördelarna jag ser med räntefond mot amortering är inlåsningseffekt och möjlighet för ombalansering utan skatt. Detta känner jag att jag kan leva med och ser därför på amorteringen som en riskfri investering med samma avkastning som kan förväntas med räntefonder.Jag är 35 år och har bra utbildning och jobb med bra pensionsordning. Inom 5 år kommer jag och damen säkerligen köpa hus och har då möjlighet att reducera amorteringen och/eller ta upp ett större lån om det skulle behövas.Målet med sparandet är att gå i pension tidigt och/eller jobba deltid.Vad har ni för tankar runt mitt resonemang?

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-14 klockan 23:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.