Tax Loss Harvesting?
Sök:

Tax Loss Harvesting?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Leo Barnes

ställde för sedan frågan: Tax Loss Harvesting?

Hej!

I USA tillämpar många av de lite modernare investeringsmetoderna Tax Loss Harvesting. Enkelt uttryckt så går det ut på att skjuta kapitalvinstskatterna till framtiden vid omfördelningar i depån eftersom det i längden är gynnsammare. Rent praktiskt kvittar man en vinst på en aktie som behöver omfördelas genom att sälja och återköpa en annan (eller snarlik) aktie som gått ner med förlust. Istället för att då behöva betala skatt på vinsten så binder man vinsten i den egna depån.

I USA är det är inte alltid helt enkelt att göra detta då man måste vänta 30 dagar innan man köper samma aktie (eller liknande fond) för att förlusten ska vara avdragsgill. (Wash sale)

Många av investeringsrobotarna följer ett aktieindex men handlar direkt med aktier istället för fonder (eller med flera fonder) just för att kunna göra tax loss harvesting.

Hur funkar det i Sverige? Kan man kvitta förluster som uppstår när man säljer och återköper samma aktie?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svar Ja.  Men använd ISK så slipper du detta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-05 klockan 18:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.